Tichetele de călătorie gratuite pentru pensionari, valabile până la 1 ianuarie 2022

Veşti bune pentru pensionari, valabilitate tichetelor de călătorie s-a prelungit.

20 dec. 2019, 19:11
Tichetele de călătorie gratuite pentru pensionari, valabile până la 1 ianuarie 2022

Pensionarii primesc reduceri de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri personale, cu trenuri accelerate fără regim de rezervare, precum și cu trenuri rapide, clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localități, conform legislației în vigoare. Această reducere, însă, se aplică în limita a șase călătorii pe an. De asemenea, facilitățile respective pot fi folosite și de către soț sau soție, cu încadrare în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul.

În privința veteraniilor de război, ei beneficiază de câte 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple, în cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferată, la tren de orice rang, conform legislației. Se încarează aici marii mutilați, invalizii de război, precum și veteranii de război decorați cu ordine și medalii de război.

Ordonanța de urgență prin care s-a prelungit termenul în care pensionarii, veteranii, văduvele și invalizii de război pot beneficia, în continuare, de facilitățile de transport la care au dreptul a fost publicată de puțină vreme în Monitorul Oficial. În concret, s-a hotărât prelungirea termenului până la care ar putea fi folosite tichetele de călătorie gratuite sau taloanele speciale de călătorie până la 1 ianuarie 2022. Altcumva, acestea nu s-ar mai putut folosi de la începutul lui 2020, pentru că ele ar fi trebuit înlocuite cu un card personalizat (dar care nu ar fi putut fi pus la dispoziția persoanelor vizate de la începutul anului următor). 

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2019 pentru prorogarea unor termene privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea facilităților la transport pentru anumite categorii de persoane a fost oficializată joi, prin publicarea în Monitorul Oficial, măsurile conținute de aceasta aplicându-se din momentul publicării.

În esență, scopul schimbărilor este să se prelungească perioada de valabilitate a tichetelor de călătorie gratuite și a taloanelor speciale de călătorie, după 1 ianuarie 2020, dată până la care, conform legislației în vigoare, ar fi putut fi folosite astfel de tichete și taloane.

Dacă Guvernul nu ar fi adoptat această schimbare, s-ar fi ajuns în situația în care tichetele și taloanele menționate mai sus ar fi „expirat”, din cauză că, din 2020, facilitățile acordate categoriilor menționate în cadrul acestui articol ar fi putut fi folosite doar pe baza unui card personalizat. Însă infrastructura necesară pentru folosirea cardului nu a fost asigurată, conform notei de fundamentare atașate propunerii Guvernului. De aceea, în esență, Guvernul a adoptat două măsuri:

  • extinderea perioadei în care vor putea fi folosite tichetele și taloanele, până la 1 ianuarie 2022;
  • prelungirea termenului de asigurare a cadrului pentru folosirea cardurilor în vederea utilizării facilităților de transport, până la 31 decembrie 2021.