TICHETELE DE MASĂ, stimulente pentru angajaţi

Tichetele valorice reprezintă un instrument de motivare cu popularitate ridicată în rândul angajaților şi angajatorilor din România, potrivit unui studiu realizat de GfK. Tichetele de masă și tichetele cadou sunt cele mai cunoscute, cele mai des acordate și cele mai dorite de către salariați. Mai mult, trei din patru angajați care primesc tichete de masă le consideră ca fiind esențiale pentru ei, scrie economica.net.

RomaniaTV.net
15 nov. 2017, 14:30
TICHETELE DE MASĂ, stimulente pentru angajaţi

Companiile care își motivează salariații prin tichete valorice se declară în proporție de 96% mulțumite și foarte mulțumite de sistemul de tichete, pe care îl apreciază pentru că este ușor de implementat și aduce beneficii importante. Patru din cinci angajatori care acordă tichete valorice consideră că tichetele de masă sunt esențiale pentru bunul mers al afacerii.

Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) a realizat, în luna septembrie 2017, un studiu de percepție asupra sistemului de tichete valorice, prin intermediul GfK România, institutul nr. 1 de cercetare de piaţă. Rezultatele studiului arată că tichetele valorice se bucură de un larg sprijin în rândul salariaților și angajatorilor din România, fiind totodată foarte apreciate de comercianții parteneri unde sunt utilizate.

„Rezultatele studiului confirmă faptul că mare parte dintre salariații români apreciază tichetele de masă, considerându-le un beneficiu extrasalarial important care le crește puterea de cumpărare, îi sprijină în eforturile lor de a se hrăni sănătos și le îmbunătățește performanța în cadrul organizației. Totodată, studiul realizat de GfK arată că angajatorii apreciază sistemul de tichete pentru beneficiile pe care le aduce, precum facilitățile fiscale, ameliorarea climatului de lucru și creșterea productivității. Ne bucurăm așadar de rezultatele studiului, care evidențiază dinamica pozitivă a pieței tichetelor din România și tendințele favorabile de care se bucură acest instrument de motivare a angajaților”, a declarat Elena Pap, președintele APET.

Cum sunt percepute tichetele de masă de către angajaţi

La 20 de ani de la introducerea pe piața din România, tichetul de masă este considerat de către angajați drept un beneficiu valoros și o componentă esențială a pachetului salarial. Tichetul de masă înseamnă pentru salariați creșterea puterii de cumpărare (77% dintre respondenți), sprijin pentru achiziția de alimente (66% dintre respondenți), motivare crescută la locul de muncă (63% dintre respondenți) și hrană de calitate mai bună (31%).

De asemenea, 88% dintre salariații beneficiari respondenți ai studiului percep tichetele de masă ca fiind un beneficiu valoros, iar 90% dintre ei susțin că utilizarea lor este ușoară. Un procent de 45% dintre salariați declară că acordarea tichetelor de masă este un aspect de care țin cont la angajare, considerându-le chiar un drept indispensabil. 62% dintre angajații care beneficiază de tichete de masă așteaptă momentul distribuirii tichetelor de masă pentru că acestea constituie o parte importantă a veniturilor (70% dintre respondenți).

Cum văd angajatorii tichetele de masă şi de ce aleg să le ofere angajaţilor

84% dintre angajatorii care acordă tichete valorice apreciază avantajele fiscale asociate sistemului de tichete, iar 75% și, respectiv, 46% dintre companiile respondente consideră că acordarea de tichete valorice a condus la îmbunătățirea atmosferei la locul de muncă și, respectiv, la creșterea productivității angajaților. 80% dintre angajatorii care acordă tichete valorice susțin că tichetele de masă sunt esențiale pentru bunul mers al afacerii lor, iar unul din trei respondenți (36%) menționează contribuția acestora la reducerea absenteismului în rândul salariaților.

Principalele motive pentru care companiile din România aleg să își motiveze salariații prin intermediul tichetelor de masă constau în optimizarea costurilor prin facilitățile fiscale (46% dintre respondenți) și creșterea motivării angajaților, cu impact direct asupra competitivității companiei, a atragerii și retenției de personal (36% dintre angajatorii care au participat la studiu).

În rândul companiilor care nu acordă tichete valorice, gradul de conștientizare a avantajelor acestora este mai redus comparativ cu cele care o fac. Aproape unul din doi angajatori care nu acordă tichete de masă (46%) consideră că acestea sunt esențiale pentru bunul mers al afacerii.

Ce spun comercianţii din România

În ceea ce privește comercianții parteneri și tichetele acceptate la plată, aceștia se declară, în proporție de 77%, satisfăcuți și foarte satisfăcuți de tichetele de masă electronice și, în proporție de 75%, satisfăcuți și foarte satisfăcuți de tichetele cadou. 73% dintre comercianții participanți la studiu au declarat că sunt satisfăcuți și foarte satisfăcuți de tichetele de masă pe suport de hârtie. În privința voucherelor de vacanță, 79% dintre partenerii acceptanți (hoteluri, pensiuni, agenții de turism) sunt satisfăcuți și foarte satisfăcuți de această modalitate de plată.

67% dintre comercianți declară că implementarea sistemului de tichete valorice le-a adus reale beneficii, cum ar fi creșterea vânzărilor și a numărului de clienți. De asemenea, 59% dintre comercianți menționează că acest sistem a dus la creșterea valorii medii a unei tranzacții, iar 48% dintre ei consideră că el a contribuit la fidelizarea clienților. De notat că principalul motiv pentru acceptarea la plată a tichetelor valorice pentru toate categoriile de comercianți este cererea din partea beneficiarilor.

Studiul mai relevă faptul că tichetele de masă cresc puterea de cumpărare a beneficiarilor și, implicit, valoarea medie a coșului de cumpărături. Supermarketurile și magazinele de proximitate sunt primele beneficiare ale acestei creșteri, în proporție de 67% și respectiv 52%.

Detalii, pe economica.net