Ţigările ar putea ajunge să coste 50 de lei pachetul în România. Cum sunt loviţi fumătorii de ultima decizie a Comisiei Europene

Preţul la ţigări s-ar putea dubla dacă noua directivă de taxare a produselor din tutun, prin care Comisia Europeană ar propune dublarea accizei la ţigarete, va fi aprobată. Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova şi Bulgaria, susţine că măsura poate să afecteze nu doar industria de profil, ci şi statele-membre din centrul şi estul Europei.

15 dec. 2022, 15:16
Ţigările ar putea ajunge să coste 50 de lei pachetul în România. Cum sunt loviţi fumătorii de ultima decizie a Comisiei Europene
Ţigările ar putea ajunge să coste 50 de lei pachetul în România. Cum sunt loviţi fumătorii de ultima decizie a Comisiei Europene

Ţigările ar putea ajunge să coste 50 de lei pachetul în România. După creşterea accizei minime de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigarete, preţul produselor din România şi Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franţa, cu circa 10 euro pentru un pachet, susţine Gilda Lazăr.

„Proiectul noii Directive de taxare a produselor din tutun, prin care Comisia Europeană propune dublarea accizei la ţigarete, obţinut „pe surse” de Financial Times şi detaliat într-un articol recent, a fost cel mai probabil o încercare de a testa pieţele, lucru demonstrat şi de amânarea prezentării oficiale a documentului. Dacă proiectul ar fi aprobat aşa cum a apărut în FT, nu doar industria de profil ar avea de suferit, ci şi statele membre din centrul şi estul Europei. Potrivit documentului menţionat, accizele minime ar urma să crească de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigarete. Ceea ce înseamnă că preţurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franţa, cu circa 10 euro pentru un pachet. Cu alte cuvinte, Bruxelles vrea preţuri ca în vest cu salariile din est”, a declarat Gilda Lazăr, citată de Agerpres.

Citeşte şi: Cum afli salariul pentru un job înainte să mergi la interviu. Măsură obligatorie impusă de Comisia Europeană

„Comisia Europeană trebuie să ţină cont de puterea de cumpărare din statele membre. În România, raportat la salarii, ţigaretele sunt mult mai scumpe decât în statele cu economii dezvoltate, ca Franţa, Germania sau Luxemburg”, a mai spus reprezentantul JTI.

Potrivit JTI, în România, acciza la ţigarete ar trebui să se majoreze cu circa 50%, brusc şi fără o perioadă de derogare, deşi România a mai trecut printr-o experienţă similară în 2009, când autorităţile au mărit acciza excesiv şi neplanificat, cu 50%, iar rezultatul a fost că, în 2010, piaţa neagră a ajuns la un nivel record de 36,2%. Tot atunci, s-au înregistrat pierderi bugetare de un miliard de euro, iar contrabanda a devenit subiect prioritar pe agenda CSAT.

Citeşte şi: Topul creşterilor de preţuri în România: produsele de bază care au ajuns marfă de lux

Începând din 2020, România este al doilea producător european de ţigarete, după Polonia şi la egalitate cu Germania. Datele INS arată că, în 2021, totalul exporturilor de ţigarete şi produse din tutun a fost de peste 1,34 miliarde de euro, contribuţia pozitivă a tutunului la balanţa de plăţi fiind de circa un miliard de euro.