Cum afli salariul pentru un job înainte să mergi la interviu. Măsură obligatorie impusă de Comisia Europeană

Comisia Europeană este gata să legifereze transparența salariilor, astfel că aproape toate companiile se pregătesc pentru momentul în care precizarea remuneraţiei oferite în anunțurile e angajare va deveni obligatorie.

14 dec. 2022, 12:47
Cum afli salariul pentru un job înainte să mergi la interviu. Măsură obligatorie impusă de Comisia Europeană

Cum afli salariul pentru un job înainte să mergi la interviu. În acest moment, în Românie, agajatorii din retail, servicii și din turism sunt unii dintre cei mai deschiși când vine vorba de precizarea salariilor oferite în anunțurile de joburi, potrivit ejobs.ro.

Citeşte şi: Salariul minim de 3.000 de lei, capcană pentru angajaţi şi patroni, mană cerească pentru stat

Comisia Europeană este gata să impună o măsură obligatorie care vizează publicarea salariilor sau a unor marje salariale încă din anunțul de angajare. „Dincolo de acest element al obligativității în viitorul apropiat, angajatorii știu că aceste anunțuri sunt mult mai atrăgătoare pentru candidați, fiind cu 40% mai vizualizate decât cele fără salariu. La asta se adaugă faptul că și aplicările sunt mai țintite de vreme ce candidații știu exact la ce să se aștepte din punct de vedere salarial și nu aplică decât dacă oferta expusă în anunț corespunde criteriilor pe care le au”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Citeşte şi: Lovitură pentru 1,5 milioane de angajaţi români de la 1 ianuarie 2023. Se schimbă modul de taxare a salariului brut

Ca o comparaţie faţă de anul trecut, în perioada ianuarie – decembrie 2022 s-a triplat numărul de poziții deschise care au salariul menționat, iar pentru 2023 sunt așteptate noi creșteri la acest capitol. „Deși vedem o creștere a numărului de anunțuri de angajare care includ salariul oferit de angajator, încă este destul de restrictivă plaja joburilor și domeniilor pentru care se întâmplă acest lucru. Cu cât pozițiile sunt mai specializate sau cer un nivel superior de senioritate, cu atât numărul de joburi cu salariul afișat este mai mic. De aceea, apar undeva în a doua parte a clasamentului domenii precum IT, telecomunicații, marketing, banking sau farma”, a mai spus Roxana Drăghici.