Ţigările electronice, mai nocive decât cele tradiţionale? Răspunsul cercetătorilor

Un grup de cercetători niponi au descoperit că un anumit brand de ţigăr electronice aveau concentraţii mai mari de agenţi cancerigeni de peste 10 ori mai mari decât în ţigările obişnuite.

RomaniaTV.net
28 nov. 2014, 15:01
Ţigările electronice, mai nocive decât cele tradiţionale? Răspunsul cercetătorilor

Aceste aparate, care devin tot mai populare pe plan mondial, în special în rândul tinerilor, funcţionează prin încălzirea unui lichid aromat, care conţine adeseori nicotină, până când acesta se transformă în vapori ce sunt inhalaţi, la fel ca în cazul ţigărilor tradiţionale, dar fără a produce fum, potrivit descopera.ro.

Citeşte şi Vrei să te laşi de fumat? Iată prin ce schimbări vei trece

Formaldehida, o substanţă prezentă în materialele de construcţii şi în fluidele de îmbălsămare, este prezentă în acei vapori într-o concentraţie mult mai mare decât agenţii cancerigeni existenţi în fumul produs de ţigările obişnuite. Acetaldehida, care există în stare naturală în cantităţi mici, fiind folosită în principal în sectorul industrial, pentru a produce acizi şi alte substanţe chimice, a fost detectată, la rândul ei, în cantităţi mai mari în vaporii ţigărilor electronice decât în fumul ţigărilor tradiţionale.

În ciuda unor studii cu rezultate contradictorii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că deţine dovezi suficiente pentru a-i avertiza pe copii, adolescenţi, femeile însărcinate şi femeile fertile în legătură cu riscurile generate de ţigaretele electronice. Expunerea la nicotină a fetuşilor şi a adolescenţilor, pe termen lung, are consecinţe severe asupra dezvoltării creierului, avertizează OMS.