Tigrul tasmanian era condamnat să dispară cu mult timp înainte ca oamenii să înceapă să-l vâneze

Tigrul tasmanian era condamnat să dispară cu mult timp înainte ca oamenii să înceapă să-l vâneze, deoarece acest animal australian misterios avea o "sănătate genetică" precară cu mii de ani înainte de dispariția sa, au dezvăluit marți oameni de știință, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 dec. 2017, 12:42
Tigrul tasmanian era condamnat să dispară cu mult timp înainte ca oamenii să înceapă să-l vâneze

O echipă de cercetători din Australia a secvențiat genomul acestui animal, grație unui specimen de pui de tigru tasmanian — cunoscut și sub denumirea de lup marsupial — păstrat timp de o sută de ani într-un borcan.

Tigrul tasmanian a fost răspândit pe întreg continentul australian, înainte de dispariția sa, cu aproximativ 3.000 de ani în urmă, probabil din cauza secetei.

El a rezistat pe insula sudică Tasmania, până în 1936, atunci când ultimul specimen cunoscut a murit într-o grădină zoologică din Hobart. Ceilalți tigri de pe insulă fuseseră exterminați în urma vânătorii intensive.

Studiul, publicat în revista Nature Ecology and Evolution, arată că diversitatea genetică a acestor animale s-a deteriorat în urmă cu peste 70.000 de ani, cu mult înainte de sosirea primilor oameni din Australia, aborigenii, despre care studiile științifice indică că s-ar afla pe acest teritoriu de aproximativ 65.000 de ani.

„Speranța noastră este că lupul marsupial să ne spună multe despre baza genetică a dispariției sale pentru a putea ajuta alte specii”, a indicat Andrew Pask, biolog de la Universitatea din Melbourne și coautor al studiului.

Datorită acestei cercetări, speculează el, oamenii de știință ar putea într-o bună zi să cloneze acest animal — printre cele mai mitice din Australia — și să-l aducă înapoi, în lumea animalelor din prezent.

„Acest genom este unul dintre cele mai complete genomuri ale unui animal dispărut, așa că acesta este, în teorie, primul pas pentru a-l aduce înapoi, deși suntem încă departe de această posibilitate”, a adăugat el.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că lupul marsupial era mai apropiat genetic de diavolul tasmanian, un alt marsupial din Australia, decât de câinele dingo, cu care împarte însă numeroase caracteristici fizice.