Tim Harford, expert în statistici, aruncă bomba despre coronavirus: „Riscul de a muri într-un accident de maşină este mai mare”

Tim Harford, expert în statistici, spune că doar una din 2 milioane de vieți este expusă riscului, în Marea Britanie, din cauza COVID-19, în fiecare zi. Virusul ucide și nu lăsați pe nimeni să vă spună altfel, spune expertul. 

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 09:51
Tim Harford, expert în statistici, aruncă bomba despre coronavirus: „Riscul de a muri într-un accident de maşină este mai mare”

„Abia unul din 1.000 de britanici a murit de coronavirus – și totuși economia are mari probleme, datoria guvernamentală a ajuns la sute de miliarde și mulți părinți sunt îngroziți să-și trimită copiii la școală.

Birourile stau goale. La fel și gările și centrele comerciale. Toate acestea, când 99,9% din țară a supraviețuit primului val – și, sper, cel mai rău.

Marea majoritate a persoanelor care au murit depășiseră vârsta de 65 de ani, iar dacă aveți sub 60 de ani, este foarte puțin probabil să muriți de Covid-19, chiar dacă vă infectați.

Având în vedere riscul scăzut actual de infecție, combinat cu riscul scăzut de boală, un tânăr de 30 de ani este mult mai expus riscului de a merge pe motocicletă, de a merge la schi sau de a călări – să nu mai vorbim de scufundări, alpinism sau scufundări.

Toate aceste activități prezintă unele riscuri, dar riscuri pe care majoritatea dintre noi le acceptăm.

Tinerii sunt mult mai predispuși să moară într-un accident de mașină decât de Covid-19

Totuși, refuzul de a urca într-o mașină, de teama de a nu fi ucis, ar fi văzut ca simptom al anxietății severe.

Un epidemiolog a spus că a face o baie obișnuită reprezintă un risc de 0,3 micro-morți – adică există aproximativ o moarte în cadă pentru fiecare trei milioane de oameni care fac baie.

Șansa de a muri în baie este mai mare sau mai mică decât riscul de a fi ucis astăzi Covid-19? Să facem calculele.

În Marea Britanie, aproximativ 40 de persoane din fiecare milion contactează virusul în fiecare zi, conform celei mai bune estimări.

Dintre acești 40, probabil 1% vor muri și încă 1% vor suferi complicații pe termen lung.

În prezent, în medie, o viață din două milioane este expusă riscului la coronavirus. Acest lucru ar însemna 67 de decese sau boli grave în fiecare zi.

Perspectiva unor tragedii în baie nu a închis niciodată țara. Nu vreau să micșorez gravitatea bolii atunci când a lovit prima dată. În martie, nu am reușit să apreciem riscul, în special pentru persoanele din casele de îngrijire.

Pe măsură ce virusul s-a răspândit rapid, prea mulți dintre acei rezidenți au plătit un preț teribil. Dar cel mai grav din criză este cu mult în spatele nostru.

Suntem mult mai bine pregătiți, cu provizii adecvate de echipament de protecție – viziere, măști de față și igienizatoare. Și suntem mult mai bine educați.

Lucrul crucial este ca noi toți să continuăm precauțiile, prin spălarea frecventă a mâinilor și prin menținerea distanței sociale.

Elevii, studenții și părinții trebuie să fie liniștiți că șansa de infectare într-un cadru educațional este scăzut, iar posibilitatea ca un tânăr să se îmbolnăvească grav este practic inexistentă„, spune Tim Harford în Daily Mail.