Timişoara va deţine titlul de „Capitală Europeană a Culturii” în anul 2023. Propunerea Comisiei Europene

Comisia Europeană a propus marţi, în urma efectelor pandemiei de coronavirus, ca Timişoara şi Elefsina (Grecia) să deţină titlul de "Capitală Europeană a Culturii" în anul 2023, nu 2021. Decizia vine în contextul efectelor produse în urma pandemiei de coronavirus. De asemenea, CE propune ca titlul de "Capitala Europeană a Culturii 2020" a  oraşelor Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) să fie prelungit până pe 30 aprilie 2021. În acelaşi timp, CE propune amânarea din 2021 pentru 2022 a anului în care Navi Sad (Serbia) va deveni Capitala Europeană a Culturii, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

RomaniaTV.net
18 aug. 2020, 13:25
Timişoara va deţine titlul de „Capitală Europeană a Culturii” în anul 2023. Propunerea Comisiei Europene

„Rijeka şi Galway merită o şansă egală de a se redresa şi de a-şi demonstra rezilienţa şi creativitatea. Capitalele Europene ale Culturii au deschis întotdeauna inimile şi minţile şi au găzduit spectatori şi artişti variaţi, iar acest lucru trebuie să continue. Sunt convins că o perioadă de timp suplimentară va permite oraşelor Novi Sad, Timişoara şi Elefsina să depăşească criza actuală din sectorul culturii şi din cel al turismului şi să mobilizeze investiţii relevante, inclusiv graţie solidarităţii la nivel european”, a afirmat vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene remis marţi News.ro.

Citeşte şi: Plafonul pentru IMM Invest creşte la 20 de miliarde de lei. Majorarea, aprobată de Comisia Europeană

Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret Mariya Gabriel a afirmat, din păcate, că Rijeka şi Galway nu au putut să-şi desfăşoare programele pentru „Capitala Europeană a Culturii 2020” conform planului. De asemenea, acesta susţine că perioada suplimentară de timp se va dovedi benefică pentru Timişoara, Elefsina şi Novi Sad.

„Cultura a fost grav afectată de pandemie, iar Capitalele Europene ale Culturii nu fac excepţie. În pofida energiei, a entuziasmului şi a profesionalismului echipelor şi partenerilor lor, Rijeka şi Galway nu au putut să-şi desfăşoare programele pentru „Capitala Europeană a Culturii 2020″ conform planului. Sper că cele două oraşe vor valorifica la maximum posibilitatea de a-şi prelungi anul special. Sunt convinsă că pentru următoarele Capitale Europene ale Culturii, şi anume Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, perioada suplimentară de timp se va dovedi benefică, permiţându-le să-şi pregătească programe ambiţioase”, a spus Mariya Gabriel.

Comisarul pentru transporturi Adina Vălean a subliniat că „prelungirea perioadei în care se desfăşoară programul Capitalei Europene a Culturii va oferi vizitatorilor europeni posibilitatea de a descoperi unul dintre cele mai frumoase şi pline de istorie oraşe româneşti”.

Citeşte şi: România va primi peste 25.000 de doze de Remdesivir de la Comisia Europeană. Primele 6.000 de flacoane ajung în ţara pe 7 AUGUST

„Capitala Europeană a Culturii e mai mult decât o distincţie simbolică, pentru că această competiţie a adus în comunităţile câştigătoare nu numai proiecte culturale unice, ci şi progres economic şi social. Timişoara, după Sibiu, este al doilea oraş românesc care obţine acest titlu, din păcate, într-o perioadă în care mobilitatea şi viaţa socială a cetăţenilor europeni au fost grav afectate de criza provocată de coronavirus. Prelungirea perioadei în care se desfăşoară programul Capitalei Europene a Culturii va oferi vizitatorilor europeni posibilitatea de a descoperi unul dintre cele mai frumoase şi pline de istorie oraşe româneşti”, a explicat Vălean.

Rijeka şi Galway au fost cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus. Acestea fost nevoite să amâne sau să anuleze toate evenimentele începând din martie 2020, fără să ştie când îşi vor putea relua programele şi în ce condiţii. În practică, ele nu au putut să-şi desfăşoare evenimentele pentru „Capitala Europeană a Culturii” şi să profite de pregătirile lor atente.

În Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, capitalele pentru 2021, incertitudinea creată de pandemie a afectat pregătirile aproape la toate nivelurile, de la perspectivele de finanţare la viitoarele reglementări în materie de siguranţă. În plus, restricţiile privind călătoriile au redus drastic fluxurile turistice şi oportunităţile pentru parteneriate europene şi internaţionale. Măsurile împotriva coronavirusului au încetinit lucrările pregătitoare exact atunci când, în condiţii normale, ar fi trebuit să se accelereze.

Capitalele Europene ale Culturii pentru 2022, Kaunas (Lituania) şi Esch (Luxemburg), precum şi Capitala Europeană a Culturii pentru 2023, Veszprém (Ungaria), sunt mai puţin afectate, deoarece au încă timp să îşi adapteze programele pentru a ţine seama de diferitele scenarii viitoare.