„Timpul trece, leafa merge” la stat. Un consilier plătit cu 6.400 de lei lunar și-a dat demisia pentru că era pus să stea degeaba

În afară de angajații care-și fac munca în mod exemplar în administrația publică, deci personalul competent, în ultimii ani au fost create în mod artificial o mulțime de posturi, a căror existență nu este justificată. Un angajat din aparatul bugetar, care pierdea timpul la locul de muncă, a demonstrat acest lucru.

10 feb. 2023, 12:26
„Timpul trece, leafa merge” la stat. Un consilier plătit cu 6.400 de lei lunar și-a dat demisia pentru că era pus să stea degeaba

La 34 de ani de la asasinarea soților Ceaușescu, administrația publică din România a ajuns să aibă o reputație destul de controversată, etichetată drept un aparat „supradimensionat”, un domeniu unde „timpul trece, leafa merge”, cu „amante și pile”, cu „oameni nepregătiți”.

Un angajat în Consiliul Județean Satu Mare, care nu s-a putut plânge de venitul lunar încasat, a ajuns să-și dea demisia pentru că se simțea prost, în sensul că ocupa un post fără să merite acei bani.

Mai precis, este vorba despre un salariu de 6.500 de lei, pe care Ciprian Tișea îl încasa lună de lună, informează presa locală. Din funcția sa de consilier angajat la cabinetul vicepreședintelui Consiliului Județean Satu Mare, Oliviu Buzgău, și-a semnat demisia în semn de protest, pentru că în cele cinci luni de zile cât a fost angajat, nu i s-a cerut să facă nimic.

 

Consilierul care pierdea timpul la locul de muncă a recunoscut: fișa postului era doar de formă pentru angajatul la stat

 

Practic, acest consilier era chemat la muncă doar pentru a face prezența. Tișea îi cerea lui Buzgău zi de zi să-i ofere niște sarcini de serviciu, dar șeful său nu a putut rezolva „problema”. Practic, Tișea a lăsat de înțeles că postul din adminsitrația publică era inutil, precum o căpușă.

„Demisia mea este în primul rând un act de onoare, considerând că toți cei care constată nereguli în administrația publică locală au obligația să le sesizeze, fiind inadmisibil să fie plătiți oameni din bugetul public fără a presta muncă, ci numai pentru prezența fizică. (…)

Este inadmisibil ca un consilier să fie plătit cu un salariu net de 6.500 lei, fără să se solicite ca acesta să presteze munca în conformitate cu fișa postului”, a scris angajatul în actul de demisie.

Numărul bugetarilor este de aproximativ 1,3 de milioane, deci 30% din totalul angajaților din țara noastră. Dintre cei 1,3 milioane, 64% sunt în administrația publică centrală. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu peste 60% în ultimii 5 ani.