MITING ÎN CAPITALĂ. Peste 1.500 de oameni, la marşul pentru unirea României cu Moldova VIDEO

Aproximativ o mie de tineri din Republica Moldova au ajuns, duminică, în Bucureşti, pentru a participa la marşul pentru unirea Republicii Moldova cu România. Aceștia au mers în marș spre Splaiul Unirii, Piața Unirii, Podul Izvor până la Palatul Cotroceni. Ei au cerut urgentarea procesului de reunificare a României cu Republica Moldova. Tinerii unionişti au fost primiţi la Palatul Cotroceni, dar în lipsa preşedintelui Klaus Iohannis, plecat din ţară.

12 iul. 2015, 12:07

Cei o mie de tineri care au pornit pe jos din Chișinău spre București, în Marșul lui Ștefan cel Mare, au ajuns duminică la Piața Universității, unde au fost întâmpinați de reprezentanții Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În Piața Universității, aproximativ 500 de bucureşteni, susținători ai unirii României cu Basarabia, i-au primit cu aplauze. Oamenii scandau „Vrem unire” și „Ole! Ole! Chișinău și București două inimi românești” și fluturau steaguri tricolore. În Piața Universității s-au cântat Imnul național al României și Hora Unirii.

Manifestanţii au plecat, în jurul orei 15.30, în marş din Piaţa Universităţii la Palatul Parlamentului şi apoi la Cotroceni, unde tinerii unionişti au fost primiți de o delegație din partea președintelui Klaus Iohannis.

Citeşte şi KLAUS IOHANNIS, mesaj de ultimă oră pe Facebook: „Sunt foarte impresionat”

Jandarmii au permis accesul acestora în baza paşapoartelor, lucru care a marcat finalul mitingului, la scurt timp fiind strânse gardurile montate în jurul Palatului Cotroceni, iar circulaţia reluată pe bulevardul Geniului.

Avocatul Alexandru Surcel, membru al Acţiunii 2012, a primit o amendă de 10.000 de la Jandarmerie, pentru schimbarea locului de începere a manifestaţiei. Surcel a notificat Primăria Capitalei că oamenii îi vor aştepta pe basarabeni la statui, în faţa Universităţii, însă bucureştenii s-au adunat în faţa Teatrului Naţional.

După încheierea manifestaţiei, o parte dintre manifestanţi au plecat cu autocare la Chişinău, iar unii au plecat la Eforie, Predeal, Crevedia, pentru câteva zile, la şcoli de vară organizate de Acţiunea 2012

Vicepreședintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, Iulia Modiga, a declarat pentru Agerpres că evenimentul de duminică are rolul de a transmite „un semnal clar Președinției, Parlamentului, Guvernului de la București — și anume că românii din Basarabia doresc unirea cu România”.

„Noi ne-am strâns astăzi aici pentru a merge împreună la Cotroceni pentru a cere președintelui Iohannis unirea. Ni s-a spus că, dacă vom cere unirea, unirea se va face. Aceste cuvinte le-au spus atât președintele Iohannis, premierul Ponta, cât și fostul președinte Băsescu, și că până în 2018 se va realiza unificarea. Tinerii basarabeni au ajuns în București arătând că dorința lor e vie și momentul este aproape”, a spus Iulia Modiga.

Citeşte şi VICTOR PONTA: Românii de pe ambele maluri ale Prutului au un destin comun

 

Tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare au plecat din Chișinău spre București duminică, 5 iulie, imediat după Marea Adunare Națională, și au mers pe jos, cu drapele tricolore, pentru a ajunge la Prut, unde au refăcut celebrele Poduri de Flori, potrivit Platformei Unioniste.

În următoarele zile, tinerii unionişti vor străbate România pentru a face cunoscut mesajul lor şi pentru a convinge cât mai mulţi români să li se alăture. Un drapel tricolor enorm, de 300 metri, a unit simbolic, în urmă cu o lună, Republica Moldova cu România la podul de peste Prut de la Sculeni, în amintirea Podurilor de flori din anii ’90.