Tinerii din generația Z, concediați la scurt timp după ce s-au anagajat: ”Sunt nepregătiți”

Potrivit unui raport recent, angajatorii sunt nemulțumiți de tinerii din Generația Z și evită să-i mai angajeze. Patronii ezită să lucreze cu persoane care au ieșit recent de pe băncile facultății deoarece aceștia cred că trebuie să beneficieze de tratamente speciale.
Alina Costache
06 nov. 2024, 09:25
Tinerii din generația Z, concediați la scurt timp după ce s-au anagajat: ”Sunt nepregătiți”

Tinerii din generația Z, concediați la scurt timp după ce s-au anagajat. Asta arată un raport recent, bazat pe un sondaj la care au participat aproape 1000 de manageri. Coform raportului, angajatorii raportează o ezitare tot mai mare în a-i angaja pe tineri.

Tinerii din generația Z, concediați la scurt timp după ce s-au anagajat. Care sunt motivele

Holly Schroth, lector superior la Haas School of Business din cadrul Universității din California, Berkeley, explică faptul că accentul pus de Generația Z pe activitățile extracurriculare pentru a-și spori competitivitatea la facultate, mai degrabă decât pe dobândirea de experiență profesională, a condus la „așteptări nerealiste” cu privire la locul de muncă și la modul de a se comporta cu șefii lor.

„Ei [Gen Z] nu cunosc abilitățile de bază pentru interacțiunea socială cu clienții și colegii de muncă, nici eticheta la locul de muncă. Ca urmare, este de datoria companiei să îl integreze în mod corespunzător pe noul angajat și să îi ofere o formare amplă. În plus, șeful trebuie să acționeze ca un antrenor, precum și ca un manager”, a declarat Schroth pentru Euronews Next, citat de Ziarul de Iași. 

Printre motivele care stau la baza faptului că tot mai mulți angajatori evită să mai lucreze cu tinerii din generația Z, adică persoanele născute între 1997și 2000, sunt lipsa de motivație a angajaților, lipsa de profesionalism și slabele abilități de comunicare. Conform sondajului care a stat la baza raportului, șase din zece companii au declarat că au concediat un proaspăt absolvent de universitate pe care l-au angajat în acest an.

„Mulți absolvenți recenți de facultate se pot confrunta cu dificultatea de a intra pentru prima dată în câmpul muncii, deoarece poate fi un contrast uriaș față de ceea ce sunt obișnuiți de-a lungul călătoriei lor educaționale. Ei sunt adesea nepregătiți pentru un mediu mai puțin structurat, dinamica culturală a locului de muncă și așteptările privind munca autonomă.

Deși pot avea unele cunoștințe teoretice de la facultate, adesea le lipsesc experiența practică, din lumea reală și abilitățile transversale necesare pentru a reuși în mediul de lucru”, a declarat într-o declarație Huy Nguyen, consilierul șef pentru educație și dezvoltarea carierei al Intelligent.

Citește și Jobul unde angajaţii rămân, „în mână”, cu 13.052 de lei pe care nu îl vrea mai nimeni

Conform managerilor de recrutare, unii dintre angajații din Generația Z se chinuiau să își gestioneze volumul de muncă, întârziau frecvent și nu se îmbrăcau sau nu vorbeau adecvat.

Potrivit unui raport separat din aprilie, tinerii din generația Z se bazează prea mult pe sprijinul părinților în timpul căutării unui loc de muncă. Conform sondajului realizat de ResumeTemplates și care a inclus răspunsuri de la aproape 1 500 de tineri aflați în căutarea unui loc de muncă, 70% dintre aceștia au recunoscut că au cerut ajutorul părinților în procesul de căutare a unui loc de muncă. Alți 25% chiar și-au adus părinții la interviuri, în timp ce mulți alții și-au pus părinții să depună cereri de angajare și să scrie CV-uri pentru ei.

Cum să te angajezi dacă ești proaspăt absolvent de facultate

Angajatorii spun că foarte mult contează inițiativa și atitudinea pozitivă. De asemenea, se pune accent și pe experiența acumulată prin în urma stagiilor sau locurilor de muncă.

„Absolvenții recenți care își încep primul loc de muncă ar trebui să dea dovadă de profesionalism, nu prin conformarea la norme învechite, ci prin respect și angajament față de munca lor”, a declarat Nguyen, consilierul șef pentru educație și dezvoltarea carierei al Intelligent.

Holly Schroth, lector superior la Haas School of Business din cadrul Universității din California, a adăugat că, deși angajatorii ezită în prezent să angajeze Generația Z din cauza unei rate mai ridicate de concedieri și a dificultăților de integrare a acestora în forța de muncă, aceștia reprezintă totuși peste 25 % din forța de muncă.

„Ca urmare, companiile trebuie să cheltuiască mai mulți bani și timp pentru formare, iar angajații lor din Generația Z vor prospera”, a concluzionat Schroth.

Citește și Trei lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să-ți schimbi jobul. O tânără care a lucrat pe Wall Street dezvăluie de ce a renunțat la un salariu uriaș

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări