Tinerii pot călători gratuit prin Europa. UE oferă 36.000 de abonamente de transport pentru călătoriile cu trenul

Uniunea Europeană le oferă ocazia celor care doresc să viziteze Europa să o facă în mod gratuit, cu trenul. Nu oricine este, însă, eligibil, ci doar tinerii în vârstă de 18 ani. UE pune la dispoziția tinerilor nu mai puțin de 36.000 de permise de călătorie cu trenul, prin programul DiscoverEU.
Irina Dumitrescu
07 apr. 2025, 18:36
Tinerii pot călători gratuit prin Europa. UE oferă 36.000 de abonamente de transport pentru călătoriile cu trenul

Programul prin care poți călători cu trenul prin Europa a fost inițiat de Interrail și UE și își propune să le ofere tinerilor europeni ocazia de a descoperi țările vecine și diversitatea culturală a continentului pe parcursul unei săptămâni. Cei eligibili vor putea explora patrimoniul și istoria Europei și vor întâlni alți tineri din întreaga regiune.

Tinerii pot călători gratuit prin Europa. Cine sunt cei eligibili

Pentru a intra în posesia permisului, însă, trebuie să fii născut(ă) între 1 iulie 2006 și 30 iunie 2007 și să răspunzi la șase întrebări.

Programul este deschis rezidenților legali din cele 27 de state membre ale UE, precum și celor din țările și regiunile de peste mări. Pot aplica și tineri din țări terțe asociate programului Erasmus+, cum ar fi: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Citeste si Cu cât timp înainte de zbor trebuie să fiți la aeroport. Sfaturile experților în călătorii pentru a nu pierde zborul

Dacă te încadrezi, următorul pas este să accesezi Portalul European pentru Tineret și să rezolvi un test de eligibilitate. Va trebui să răspunzi la cinci întrebări grilă despre UE și la o întrebare suplimentară. Acestea acoperă cunoștințe generale despre UE și inițiativele sale dedicate tinerilor, potrivit Euronews

Cum se face selecția participanților

Selecția participanților care au aplicat la program se va face în funcție de corectitudinea răspunsurilor, iar candidații vor fi ierarhizați până la atingerea numărului maxim de abonamente disponibile. În cazul în care numărul aplicanților depășește cota alocată unei țări, selecția se va face după criteriul „primul venit, primul servit”.

Există și o cotă minimă de abonamente pentru fiecare țară participantă. Sprijin suplimentar este oferit persoanelor cu dizabilități sau cu afecțiuni de sănătate.

Tinerii selectați vor putea călători timp de până la 30 de zile, într-o perioadă cuprinsă între 1 iulie 2025 și 30 septembrie 2026, având la dispoziție până la șapte zile efective de călătorie.

Se poate călători singur sau într-un grup de maximum cinci persoane. Doar liderul grupului va trebui să răspundă la întrebările testului. Ceilalți membri vor introduce datele personale necesare.

Reduceri la activități culturale, transport local, cazare și alimente

Abonamentul este valabil pentru o călătorie dus și una întors în țara de reședință și trebuie să includă cel puțin o altă țară eligibilă din program. Valoarea abonamentului poate ajunge la 283,26 euro (clasa a doua), iar în cazuri speciale poate include și zboruri, feriboturi sau autocare, în funcție de regiunea de proveniență.

Citeste si Controlorii de bilete din Capitală vor fi dotați cu bodycam-uri, pentru a descuraja călătorii care sar la bătaie

Pe lângă abonamentul gratuit, participanții primesc și un Card European de Tineret (EYCA) valabil un an, care oferă reduceri la activități culturale, transport local, cazare și alimente.

La finalul experienței, tinerii vor completa un chestionar online, iar în schimb vor primi un certificat oficial de participare, care atestă competențele dobândite.

Aplicațiile sunt deschise între 2 și 16 aprilie 2025. Rezultatele vor fi comunicate prin e-mail în luna mai. Cei selectați vor fi contactați de un partener oficial al UE care se va ocupa de rezervările și plățile de călătorie.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri