Tinerii români, PROFESIONIŞTI ÎN ARTA ORATORIEI. Vezi povestea lor

Performanţele remarcabile ale elevilor români în competiţiile internaţionale sunt de notorietate, atât în ţară, cât şi în străinătate. Însă ceea ce puţini ştiu, este că în ultimii ani, în România, s-a conturat o comunitate de debateri (oratori) foarte activă şi cu rezultate în concursurile internaţionale.

RomaniaTV.net
20 mart. 2013, 06:21
Tinerii români, PROFESIONIŞTI ÎN ARTA ORATORIEI. Vezi povestea lor

De când disciplina „Dezbatere, oratorie şi retorică” se studiază ca materie opţională în licee, sute de tineri au descoperit pasiunea pentru dezbateri. Avantajele pentru ei sunt incontestabile, de la dezvoltarea unei gândiri analitice şi flexibile, toleranţa faţă de valorile, opiniile şi argumentele celorlalţi, dezvoltarea interesului pentru analiza şi investigarea problemelor de interes general, până la dezvoltarea abilităţilor de comuncare şi dobândirea încrederii de sine.

Pentru mulţi tineri, participarea la dezbateri a început în şcoala, unde „microbul” pentru oratorie s-a transmis imediat la ei. Foarte dedicaţi şi muncitori, o parte dintre elevi au ajunşi să participe la concursuri naţionale şi internaţionale şi să facă performanţe.

„Participarea la dezbateri mă ajută să ies în evidenţă, pentru că nu mai sunt un simplu ecou”

Alexandra Chiriac are 18 ani şi este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. A început să frecventeze cursurile de oratorie de la şcoală încă din clasa a IX-a, iar de atunci, cu o mică pauză, îşi dedică foarte mult timp acestei activităţi. Pentru ea, dezbaterile înseamnă adrenalină, foarte mult studiu şi o permanentă curiozitatea de a învăţa lucruri noi.

„Pasiunea pentru dezbateri a luat naştere clasa a IX-a, la opţionalul de dezbateri. Mi-a plăcut şi mi-am dorit să fac mai mult decât ceea ce făceam în clasă. Din clasa a X-a am început să particip şi la concursurile naţionale şi internaţionale. Dezbaterea înseamnă o oră de emoţii intense, pentru că nivelul de adrenalină este foarte mare înainte de a-ţi începe discursul. Apoi discursul în sine este foarte important, pentru că ştii că ceea ce spui poate să influenţeze meciul. Te poate ajuta să câştigi sau din contră, te poate face să pierzi”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Alexandra.

Participarea la dezbateri le formează tinerilor competenţe în domenii variate, le dezvoltă capacitatea de a susţine dialoguri argumentativ şi îi învaţă să folosească tehnicile de argumentare şi contra-argumentare. Pe lângă toate acestea, mai există şi alte beneficii: tinerii învaţă să vorbească în public fără emoţii, capătă mai multe încredere în ei înşişi, îşi fac o grămadă de prieteni.

Pe mine dezbaterile m-am ajutat să comunic, să fiu diferită de ceilalţi. De asemenea, am reuşit să scap de emoţii atunci când vorbesc în faţa a sute de persoane sau în faţa unor persoane necunoscute. Faptul că îmi formulez propriile idei, pe care apoi le expun, mă ajută să ies în evidenţă, pentru că nu mai sunt un simplu ecou. Mai mult, am căpătat mai multă încredere în mine, pentru că ştiu mai multe lucruri decât cei care nu merg la dezbateri. În plus, este chiar distractiv. La competiţii întâlneşti întotdeauna oameni interesanţi, care îţi devin, de cele mai multe ori, prieteni„, a mai povestit Alexandra.

Tânără vrea să urmeze Medicina, însă nu va renunţa la dezbateri nici în timpul facultăţii.

„Dezbaterile au fost cea mai bună activitate pe care am putut să o fac vreodată”

Cezar Manea este un alt reprezentant de seamă al comunităţii de debateri. Are 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Şi el a luat contact cu oratoria la şcoală, în clasa a IX-a, iar de atunci nu a ratat niciun concurs de dezbateri.

Pasiunea pentru dezbateri a pornit ca o curiozitate. Invitaţia a venit de la profesoara de română, care are un club de dezbateri. Din clasa a IX-a am participat în fiecare an la concursuri naţionale şi internaţionale. Chiar de curând m-am întors de la un concurs internaţional organizat la Amsterdam”, a spus Cezar pentru ROMÂNIATV.NET.

Şi el recunoaşte câştigurile imense pe care le are de pe urma participării la dezbateri şi spune că oratoria este cea mai bună activitate pe care putea să o facă vreodată. „Avantajele sunt multe: dezvoltarea abilităţilor de comunicare, mi-am înfrânt frica de a vorbi în public, odată cu documentarea pentru dezbateri aflăm diverse probleme din lume, sociale, economice politice, care ne fac să devenim mai toleranţi. Cunoştinţele cu care am rămas în urma participării la competiţii nu le puteam dobândi din nicio altă activitate educaţionala sau non-formală. Dezbaterile sunt exclusiviste şi greu de prezentat, dar, cel puţin pentru mine, dezbaterile au fost cea mai bună activitate pe care am putut să o fac vreodată„, a mărturisit Cezar.

Din fiecare competiţie am avut ceva de câştigat, ăsta este marele câştig al fiecărei competiţii. Chiar dacă nu te întorci acasă cu trofeul, te intorci cu feedeback-ul şi cu foarte multe părerile asupra discursului tău de la mai mulţi oameni. Aşa înveţi ce ar trebui să schimbi şi cum ar trebui să evoluezi„, a mai completat acesta.

Cezar nu vrea să facă o carieră din oratorie, ci a ales să studieze Informatica, însă nu va renunţa la această activitate nici în facultate. „Intenţionez să continui această activitate, să duc mai departe comunitatea de dezbateri, să aduc şi alte generaţii de tineri în clubul nostru de dezbateri”, a declarat tânărul.

Spre deosebire de România, în ţările occidentale dezbaterile reprezintă una dintre cele mai complexe metode de formare a tinerilor. Acestea se studiază de foarte mulţi ani în şcoli, iar copiii învaţă de mici să emită propriile păreri şi să le expună în public. Oamenii înţeleg importanţa dezbaterilor în dezvoltarea tinerilor, dar şi în formarea viitorilor lideri ai ţării. Însă şi la noi lucrurile încep să prindă din ce în ce mai mult contur. Preocuparea pentru dezbateri şi performanţele elevilor la competiţii internaţionale au început să scoată oratoria din anonimat.

În 2013, Ministerul Educaţiei a lansat a IV-a ediţie a Concursului Naţional „Tinerii dezbat”, care va începe în 27 aprilie cu etapa regională. „”Tinerii dezbat” este un campionat naţional de dezbateri educaţionale care contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de comunicare şi a atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială”, potrivit Ministerului Educaţiei.