„Ţipătul” lui Edvard Munch, cel mai scump tablou din lume

Pastelul din 1895 al artistului expresionist norvegian Edvard Munch, "Ţipătul", a devenit cea mai scumpă operă de artă din lume, după ce fost adjudecat la licitaţie, la Sotheby's, la New York, de un cumpărător anonim, contra sumei de 119,9 milioane de dolari.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 20:35

Tabloul este unul dintr-o serie de patru asemănătoare şi singurul dintre acestea aparţinând unei persoane private. Celelalte trei versiuni sunt în posesia unor muzee din Norvegia. Casa de licitaţii din New York a spus că cea vândută acum este şi „cea mai colorată” dintre acestea”, scire BBC online.

De asemenea, este singura care include o poezie scrisă de artist pe rama tabloului, care descrie motivul său de inspiraţie ce a stat la baza întregii serii:

„Mă plimbam pe o cărare cu doi prieteni

Soarele apunea

Dintr-o dată, cerul s-a transformat în roşu sângeriu

M-am oprit, simţindu-mă epuizat şi m-am sprijinit de un gard

Erau sânge şi limbi de foc deasupra fiordului albastru-negru şi deasupra oraşului

Prietenii mei au plecat mai departe, dar eu am rămas tremurând de spaimă şi am auzit un ţipăt infinit străbătând natura”

Cumpărătorul care a cerut să rămână anonim a licitat fabuloasa sumă de 119,9 milioane de dolari în ultimele 12 minute. Şapte persoane au licitat pornind de la preţul de 40 de milioane de dolari. Suma strânsă din organizarea licitaţiei va fi donată pentru un nou muzeu, un hotel şi un centru de artă în Norvegia.

Potrivit revistei Forbes, „Ţipătul este a 8-a dintre cele mai scumpe picturi vândute la licitaţii publice sau private, preţurile acestora fiind calculate în raport cu rata inflaţiei. Precedentul record a aparţinut unui tablou semnat de Picasso, „Nud, frunze verzi şi bust”, care s-a vândut cu 106,5 milioane de dolari în 2010.