Tipul de cancer care le păcăleşte pe toate femeile

Tipul de cancer care le înșală pe toate femeile este cancerul ovarian. Datorită unor simptome în aparență banale, femeile nu se prezintă la medic în prima fază a bolii și se tratează așa cum s-ar trata de orice infecție banală apărută în zona genitală.

RomaniaTV.net
11 mart. 2016, 15:19
Tipul de cancer care le păcăleşte pe toate femeile

Specialiștii spun îngrijorați că aproape 75% dintre femei prezintă metastaze ale cancerului ovarian în momentul în care medicul pune diagnosticul. Lipsa simptomelor specifice face ca acest tip de cancer să fie extrem de periculos pentru femei, în condițiile în care există remediu și recuperare totală de la bun început.

Potrivit datelor furnizate de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), 32% dintre femeile din Europa care suferă de cancer ovarian mai trăiesc doar 5 ani după ce au ajuns târziu la medic, pentru că au fost păcălite de simptome.

Medicii le recomandă femeilor care preîntâmpină anumite simptome mai mult de 7 zile să meargă de urgență la medicul ginecolog pentru o consultație amănunțită. Simptomele care par banale și pot însemna cancer ovarian sunt: balonarea persistentă, oboseala și amețelea, senzația de greață, pierderea în greutate în timp record, sângerările vaginale neobișnuite, micțiunile frecvente, senzația de sațietate precoce, constipația, diareea persistentă.

Președintele Federației Asociaților Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, recomandă doamnelor ca dacă întâlnesc aceste simptome mai mult de trei săptămâni, să meargă obligatoriu la medic. Alți medici susțin că un control amănunțit se poate face și la o săptămână de la prezentarea acestor simptome banale.

Mai multe detalii, pe revista Teo