Ţiriac: Trebuie să strângem centura, va fi criză şi în 2012

Ion Ţiriac a spus că, în eventualitatea unor noi împrumuturi, speră că autorităţile vor direcţiona fondurile pentru investiţii, în special în infrastructură.

RomaniaTV.net
06 nov. 2011, 10:38
Ţiriac: Trebuie să strângem centura, va fi criză şi în 2012

Omul de afaceri Ion Ţiriac apreciază că România nu va ieşi din criză anul viitor, aşa cum estimase anterior, românii vor fi nevoiţi „să strângă centura”, iar Guvernul va trebui să comunice permanent cu mediul de afaceri pentru a identifica problemele şi aplica măsurile necesare.

„Credeam că în 2012 (…) ne merge ceva mai bine. Din păcate nu cred că este cazul. Românul trebuie să strângă centura”, a declarat omul de afaceri la o emisiune TV.

El a adăugat că, în eventualitatea unor noi împrumuturi, speră că autorităţile vor direcţiona fondurile pentru investiţii, în special în infrastructură.

În plus, omul de afaceri doreşte ca Guvernul să ia măsuri pentru mediul de afaceri, cu care trebuie însă să se consulte periodic, pentru identificarea problemelor.

Omul de afaceri a estimat că va exista creştere economică în 2012, sublinind însă că avansul PIB nu se va compara cu cel de acum câţiva ani. „Creştere economică după părerea mea o să ai. Dar creşterea economică e de la 0,01% până la 9%, cât aveam acum cinci ani”, a spus Ţiriac.

Întrebat despre evoluţia cursului leu-euro, Ion Ţiriac a afirmat că moneda naţională a fost supraevaluată nejustificat în ultimii trei-patru ani, iar paritatea de 4,2-4,3 lei/ euro se încadrează într-o zonă de normalitate.

„După părerea mea, leul a fost foarte supraevaluat în ultimii trei-patru ani. Noi am crescut puterea leului enorm, nu ştiu de ce, pentru că n-am exportat mai mult. Leul ajunsese la cât? La trei şi …? Era ridicol. Intrăm într-o zonă oarecum mai normală, şi dacă stăm undeva pe-aici, la 4,2-4,3, poţi să-ţi calculezi, pentru că noi tot plătim în euro afară. Noi suntem importatori, n-avem nevoie. Pe noi ne interesează mult mai mult ce exportăm, adică să facem ceva cu exportul”, a încheiat Ţiriac.

Fostul tenisman, unul dintre cei mai bogaţi români, controlează grupul Ţiriac Holdings, cu activităţi în principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing şi transport aerian.

 


loading...