Tiruri de artilerie în Siria

Doi soldaţi turci au fost răniţi sâmbătă de tiruri de artilerie contra unui post de observare în nord-vestul Siriei dinspre zonele aflate sub controlul regimului de la Damasc, a anunţat Ministerul Apărării de la Ankara, relatează AFP.

RomaniaTV.net
05 mai 2019, 04:48
Tiruri de artilerie în Siria

„Doi dintre fraţii noştri de arme au fost răniţi uşor când obuze trase, potrivit evaluărilor noastre, dinspre zonele controlate de regim au lovit unul din posturile noastre de observare la sud de zona de dezescaladare din Idlib”, a informat ministerul.

Cei doi militari au fost evacuaţi spre Turcia pentru a fi spitalizaţi, a adăugat sursa într-un comunicat.

Controlate de jihadiştii din Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fostă aripă a organizaţiei Al-Qaida), Idlib şi teritoriile insurgente învecinate sunt în ultimele săptămâni ţinta unor bombardamente sângeroase, desfăşurate de regim şi aliatul său rus, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Din septembrie 2018, provincia Idlib face obiectul unui acord între Rusia şi Turcia, care sprijină unele grupări rebele, prevăzând crearea unei ‘zone demilitarizate’ pentru a separa sectoarele insurgente de zonele guvernamentale.

Acest acord a permis provinciei împiedicarea unei ofensive de anvergură a armatei siriene, dar regimul a continuat să efectueze lovituri, devenite din februarie mai frecvente.

Sâmbătă, nouă civili, printre care doi copii, au fost ucişi în provincia Idlib şi în cea învecinată Hama, a relatat OSDO.

Războiul din Siria, izbucnit în 2011 după ce regimul a reprimat o manifestaţie prodemocraţie, s-a complicat tot mai mult în decursul anilor, prin implicarea marilor puteri şi a diverselor grupări jihadiste. Până acum, cel puţin 370.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict.