Tiruri de rachetă, a fost lovit singurul aeroport funcţional din Tripoli

Tiruri de rachetă au vizat duminică aeroportul Mitiga, singurul funcţional din Tripoli, încălcând astfel armistiţiul temporar decretat de cele două părţi implicate în conflictul declanşat în urmă cu mai bine de patru luni în apropierea capitalei, informează AFP.

12 aug. 2019, 03:07
Tiruri de rachetă, a fost lovit singurul aeroport funcţional din Tripoli

Situat la câţiva kilometri în partea de est a capitalei, aeroportul Mitiga se află în zona controlată de Guvernul de uniune naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU.

„Aeroportul Mitiga a fost ţinta tirurilor în dimineaţa primei zile a Sărbătorii Sacrificiului – Al-Adha” a informat pe Facebook conducerea aeroportului, care a publicat imagini în care se văd coloane de fum la câţiva metri de pista de aterizare. Traficul aerian a fost suspendat „până la noi ordine”.

Mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei, a lansat pe 4 aprilie o ofensivă de cucerire a capitalei libiene. După mai bine de patru luni de confruntări soldate cu morţi, forţele mareşalului stagnează la marginea capitalei Tripoli, înaintarea fiind oprită de forţele loiale GNA.

Cele două părţi se acuză reciproc de încălcarea acordului privind declararea unui armistiţiu temporar, solicitat de ONU pe perioada sărbătorii religioase musulmane Aid al-Adha, început duminică şi care va continua până marţi.

„Miliţiile lui Haftar au încălcat armistiţiul în două rânduri”, a afirmat pentru AFP Mustafa al-Mejii, purtătorul de cuvânt al forţelor aparţinând GNA. „Prima oară când au vizat o locuinţă din Sug al-Jomaa (la est de Tripoli), atac în care au fost răniţi trei civili, iar a doua oară când au lovit aeroportul Mitiga”, a acuzat Mustafa al-Mejii.

El a amintit că „forţele GNA respectă până în prezent armistiţiul, dar deţin toate mijloacele de ripostă în orice moment”, a avertizat purtătorul de cuvânt al forţelor GNA.

Operaţiunea forţelor pro-GNA „Vulcanul mâniei” acuzase deja forţele pro-Haftar de „încălcarea armistiţiului (…) după căderea rachetelor în cartierul Sug al-Jomaa”. Trei persoane care se găseau într-un abator au fost rănite.

Nu există informaţii care să confirme originea tirurilor.

Canalele de televiziune libiene au informat, de asemenea, despre schimburi de focuri în sectorul rutier al aeroportului internaţional din Tripoli, închis şi afectat grav de luptele din 2014.

GNA anunţase că va „accepta un armistiţiu umanitar în zilele sărbătorii Al-Adha”. Forţele fidele mareşalului Haftar au declarat, la rândul lor, că vor respecta armistiţiul, anunţând „încetarea tuturor operaţiunilor militare de la periferia (oraşului) Tripoli”, de sâmbătă până luni.

Fostă platformă militară utilizată pentru traficul civil în locul aeroportului internaţional din Tripoli, Mitiga est ţinta frecventă a tirurilor de la începutul ofensivei conduse de mareşalul Haftar.

Conform ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, luptele din jurul capitalei Libiei, declanşate pe 4 aprilie, s-au soldat cu moartea a 1.093 de persoane şi rănirea altor 5.752, precum şi cu strămutarea a 120.000 de locuitori.