Tiruri de rachetă ale grupării Statul Islamic asupra orașului antic Palmira

O ploaie de rachete trase de gruparea extremistă Statul Islamic (SI) asupra orașului antic Palmira a curmat viața a cinci civili, dintre care doi copii, a raportat, luni, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

18 mai 2015, 11:31
Tiruri de rachetă ale grupării Statul Islamic asupra orașului antic Palmira

Potrivit organizației neguvernamentale, lupte violente continuau luni dimineața între trupe ale regimului de la Damasc și jihadiști, la periferia acestui oraș vechi de peste 2.000 de ani, situat în deșertul sirian, lângă frontiera cu Irakul.

‘Cel puțin cinci civili, dintre care doi copii, au murit duminică seara, după ce SI a lansat rachete asupra mai multor cartiere ale orașului Tadmor (numele arab al orașului Palmira)’, a anunțat OSDO.

‘Este prima dată când SI lansează tiruri cu o asemenea intensitate asupra orașului’, a declarat, pentru AFP, Rami Abdel Rahman, directorul acestei organizații, care dispune de o vastă rețea de surse civile, medicale și militare pe întreg teritoriul Siriei.

Jihadiștii, care și-au lansat ofensiva la 13 mai, se află în prezent în jurul orașului Palmira. Începând de sâmbătă, ei se găsesc la circa 1 kilometru de celebrul sit cunoscut pentru colonadele sale romane cu torsade și turnurile funerare, situate în sud-vestul orașului.

Sâmbătă, ei au reușit să cucerească cea mai mai parte din nordul Palmirei, înainte de a fi respinși spre periferie, cu 24 de ore mai târziu, de armată.

Comitetul pentru coordonare a revoluției în Palmira, rețea de militanți din oraș, a afirmat că forțele armate aeriene ale regimului au lansat luni dimineața șase raiduri aeriene asupra periferiei nordice a orașului.

Situl Palmira, unul dintre cele mai importante situri culturale ale lumii antice, este înscris în patrimoniul mondial al UNESCO, care a tras semnalul de alarmă de la începutul ofensivei jihadiste.