Tiruri mortale pe EuroMaidan: Agenţi ai serviciilor secrete ruse ar fi fost implicaţi. Moscova dezminte

Agenţi ai FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei, fostul KGB) au fost implicaţi în măcelul de la sfârşitul lunii februarie de pe Maidan, Piaţa Independenţei din Kiev, când au murit aproximativ 90 de persoane, în timpul celei mai importante mişcări de contestare ce a dus la căderea regimului prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici, a declarat joi şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vladimir Nalivaicenko, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
03 apr. 2014, 11:32
Tiruri mortale pe EuroMaidan: Agenţi ai serviciilor secrete ruse ar fi fost implicaţi. Moscova dezminte

Avem toate motivele de a presupune că grupuri de agenţi FSB au fost implicaţi în planificarea şi punerea în aplicare a aşa-numitei ‘operaţiuni antiteroriste’ de neutralizare a activiştilor proeuropeni de la Kiev, în timpul protestelor în masă din luna februarie”, a declarat Nalivaicenko, într-o conferinţă de presă cu privire la rezultatele preliminare ale anchetei asupra tirurilor mortale din Piaţa Independenţei. Atunci, pe lângă confruntările de la sol, lunetişti neindentificaţi au tras deopotrivă în forţele de ordine şi manifestanţi, creând o diversiune ce a inflamat şi mai mult situaţia, după cum aminteşte şi agenţia de presă Interfax-Ukraina.

‘Avem motive întemeiate să credem că aceste grupuri, care s-au aflat pe unul dintre poligoanele SBU, au participat la planificarea şi punerea în aplicare aşa-numitei operaţiuni antiteroriste’ împotriva manifestanţilor de pe Maidan (piaţa din centrul Kievului), a afirmat Vladimir Nalivaicenko.

‘Pentru noi este foarte important un răspuns din partea Comitetului de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei pentru care avem două întrebări: prima – 20 decembrie 2013 – un poligon SBU, unde se află 26 de angajaţi FSB. Cerem să ni se răspundă ce făceau aici, rangul şi poziţia lor. A doua – mijlocul lunii februarie 2014 – 6 agenţi cetăţeni ai Rusiei – ce au făcut, cu ce misiune au venit (la Kiev), ce au planificat’ – a spus actualul şef al SBU.

În categoria aceloraşi dezvăluiri, acesta a indicat că la 20 ianuarie pe aeroporturile Gostomel şi Julianî din Ucraina ar fi aterizat avioane ruseşti care aveau un transport de arme şi explozibili.

El a adăugat că la operaţiunea antiteroristă de neutralizare a activiştilor proeuropeni au participat militari din forţele speciale Alfa din subordinea SBU şi care se ascund în prezent în Crimeea, împreună cu militari din Berkut – trupele speciale antirevoltă.

Parchetul de la Kiev a anunţat anterior reţinerea a 12 militari din Berkut, suspectaţi că au deschis focul cu gloanţe reale împotriva manifestanţilor din Kiev. Toţi cei 12 militari făceau parte dintr-o unitate specială, care avea în dotare arme de foc, inclusiv puşti cu lunetă. Misiunea lor era să tragă asupra manifestanţilor care atacau trupele Berkut pentru a le permite acestora din urmă să se replieze, a explicat adjunctul procurorului general ucrainean, Aleksei Baganeţ.

Serviciile secrete ruse au dezminţit orice implicare în tirurile mortale din Piaţa Independenţei din Kiev, relatează AFP. ‘Fie ca aceste declaraţii să rămână pe conştiinţa SBU’, a afirmat un responsabil pentru presă din cadrul FSB, solicitat să comenteze în legătură cu respectivele acuzaţii.