Titi Aur aruncă bomba! Care sunt cele mai mari greșeli pe care șoferii le fac la volan.”Toți suntem tentați”

Titi Aur este unul dintre cei mai buni piloți de raliuri din România și deseori le oferă sfaturi șoferilor despre prudență și siguranță în trafic. Recent, pilotul a dezvăluit care sunt cele mai mari greșeli pe care șoferii români la fac atunci când sunt la volan.

07 feb. 2024, 10:12
Titi Aur aruncă bomba! Care sunt cele mai mari greșeli pe care șoferii le fac la volan.”Toți suntem tentați”
Titi Aur aruncă bomba! 

Titi Aur aruncă bomba! Titi Aur a subliniat în cadrul emisiunii ”De ce Conducem”, de la DC News, că prima prima greșeală pe care majoritatea șoferilor o fac este viteza.

Citește și Greșeala uriașă pe care o fac șoferii pe timp de iarnă. Titi Aur: ”Ajungi să pierzi mașina de sub control”

Titi Aur aruncă bomba!

„Dacă ar fi o ordine a lucrurilor pe care nu le respectăm la volan, din toate punctele de vedere, pe primul loc e viteza, iar pe locul 2 este partea cu distragerile. Toți suntem tentați să avem senzația că viteza legală din zona respectivă e prea mică pentru talentul meu, pentru experiența mea, pentru mașina mea, pentru graba mea, pentru problemele mele. Toți zicem: E prea puțin să merg aici cu 50 sau 90 km/h.

Mai mult, cu cât mașinile sunt mai moderne, mai silențioase, mai sigure chiar, cu atât acel 50 km/h pare mai de nerespectat. Asta e cea mai mare greșeală pe care toți suntem tentați să o facem la volan.

Noi, cei din lumea motorsportului trebuie ne abținem și mai mult, fiindcă suntem obișnuiți cu viteze mari, suntem obișnuiți ca pe un drum de macadam pe care te duci la pescuit cu 40 de km/h, să mergem cu 180 km/h cu mașina de curse. Este normal ca viteza să ți se pară prea mică.

Viteza are trei componente: respectarea vitezei legale, adaptarea vitezei la condițiile de aderență / vizibilitate și distanța față de mașina din față.

De asemenea, al doilea lucru foarte grav pe care îl facem e că suntem tentați să considerăm că distragerile nu contează. Toți credem că la experiența noastră nu vom avea probleme. Tu consideri că dacă ai vorbit la telefon la volan și de 3-5 ani nu ți s-a întâmplat, nici nu ți se va întâmpla. Ți-a ieșit din cap! Când e să se întâmple, se întâmplă“, a declarat Titi Aur la DC News.

Recomandări pentru o pornire eficientă în sezonul rece

Titi Aur nu susține niciuna dintre teoriile extreme referitoare la pornirea mașinii înainte de a pleca la drum. El sugerează că, pornind mașina și conducând-o cu grijă, evitând supraturarea, motorul se va încălzi mai rapid decât lăsându-l să funcționeze la relanti. Astfel, perioada de mers la rece este mai scurtă, iar uzura motorului este redusă.

 Temperatura ideală pentru motor în sezonul rece

Dezbaterile dintre specialiști privind temperatura ideală la care ar trebui să funcționeze motorul rămân împărțite. Titi Aur sugerează că pornirea mașinii și condusul acesteia cu atenție sunt mai importante decât așteptarea până când temperatura motorului atinge anumite grade. Evită accelerarea bruscă și menține un regim de conducere prudent pentru o performanță optimă.

Citește și Cum să ții corect picioarele pe pedale. Titi Aur: Școlile de șoferi nu te învață