TITULARIZARE 2019. Veşti bune pentru profesorii cu note mari, ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial

Varianta oficială a Ordonanței de Guvern 23, cea apărută miercuri noaptea în Monitorul Oficial, la o săptămână după aprobarea în Ședința de Guvern din 3 aprilie, cuprinde şi „rezolvarea” situației profesorilor „titularizați” pe articolul 253, articol abrogat de Ordonanţa 23 după ce a fost declarat neconstituţional de CCR.

RomaniaTV.net
11 apr. 2019, 12:51
TITULARIZARE 2019. Veşti bune pentru profesorii cu note mari, ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial

Peste 16.000 de posturi didactice de predare sunt ocupate cu profesori angajați pe perioadă determinată, în baza rezultatelor obținute la concursuri naționale de titularizare în anii anteriori, spune Guvernul în nota de fundamentare a OUG 23.

Cum arăta articolul din Ordonanța de Urgență nr 23, publicat în Monitorul Oficial:

1. După articolul 93 se introduce un nou articol, articolul 93ˆ1 cu următorul cuprins:
„Art. 93ˆ1 Consiliile de administrație ale unităților de învățământ pot hotărî modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului-catedrei, pentru cadrele didactice calificate, dacă acestea au promovat examenul de definitivat și concursul național de titularizare cu nota/media de cel puțin 7, în condițiile preyentei legi, și dacă postul este vacant.
(2) Cadrele didactice calificate care beneficiază de prevederile alin. (1) au dreptul să participe la mobilitatea de personal, potrivit metodologiei elaborate cu consultarea partenerilor de dialog social şi aprobată prin ordin al ministreului educației naționale.”

Titularizarea profesorilor pe baza notelor de la examenele din ultimii 6 ani nu mai este posibilă, a declarat pentru Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor.

Titularizarea pe 253 a fost blocată în toată țara, după ce judecătorii Curții Constituționale au decis că este neconstituțională. Însă profesorii care voiau să se titularizeze pe baza examenelor pe care le-au dat deja au aflat abia în prima zi de depunere a dosarelor la inspectoratele școlare că nu pot să se angajeze astfel. Ministerul Educației condus de Ecaterina Andronescu a lăsat nemodificată metodologia de titularizare, cu un articol declarat deja neconstituțional.

Paradoxul face ca metodologia de titularizare 2019 să fi fost elaborată de Ministerul Educației în noiembrie 2018, deci la 5 luni după ce judecătorii Curții au declarat neconstituțional articolul 253 din legea educației. Cu toate acestea, metodologia permite titularizarea pe baza articolului 253.

Ministrul Ecaterina Andronescu a lăsat metodologia nemodificată în această privință și i-a pus astfel de profesori în situația de a se prezenta cu dosarele la Inspectorate și de a fi respinși, deși a modificat aceeași metodologie de titularizare în legătură cu decizia CCR care le permite profesoarelor să rămână la catedră până la 68 de ani.