Titus Corlăţean: Lui Traian Băsescu îi e teamă că voi fi numărul doi în stat

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, Titus Corlăţean, respinge afirmaţiile lui Traian Băsescu că ar bloca ratificarea unor acorduri cu Siria. Corlăţean crede că preşedintelui îi este teamă că el va deveni şeful Senatului. În replică, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, spune că justificările senatorului sunt puerile.

RomaniaTV.net
16 nov. 2011, 14:50
Titus Corlăţean: Lui Traian Băsescu îi e teamă că voi fi numărul doi în stat

Corlăţean a respins „ferm” declaraţiile făcute de Traian Băsescu despre blocarea, la Comisia de Politică Externă a Senatului, a ratificării unor acorduri dintre România şi Siria, inclusiv unul de extrădare, care ar fi aplicabil în cazul lui Omar Hayssam.

Potrivit Mediafax, Corlăţean a spus că afirmaţiile lui Băsescu sunt „minciuni şi manipulări”.

El a opinat că motivul pentru care Traian Băsescu a făcut acele declaraţii sunt legate de o teamă a acestuia că senatorul PSD ar putea deveni preşedintele Senatului şi ar ocupa, astfel, a doua funcţie în stat.

„Traian Băsescu este deranjat de posibilitatea, de riscul de a pierde un preşedinte al Senatului care îi este obedient, care ascultă instrucţiuni. Resuscitarea acestui subiect după câteva luni nu este o coincidenţă”, a spus Corlăţean.

Întrebat dacă lui Traian Băsescu îi este teamă de el, Corlăţean a răspuns: „Da, îi este teamă, şi are şi motive, că numărul doi în stat va fi o persoană care nu se îndoaie, nu se înclină”.

Senatorul PSD a explicat că la Comisia de Politică Externă au fost dezbătute, în două şedinţe, în mai şi iunie 2010, patru acorduri dintre Siria şi România, dintre care unul de extrădare.

Potrivit lui Corlăţean, atât senatorii de la putere, cât şi cei din opoziţie, au căzut de acord că nu se impune începerea procedurilor de ratificare, în condiţiile în care comunitatea internaţională a condamnat „regimul criminal” de la Damasc, impunând inclusiv sancţiuni.

Senatorul PSD a arătat că în septembrie comisia a trimis scrisori premierului Emil Boc şi ministrului de Externe, Theodor Baconschi, solicitând puncte de vedere oficiale cu privire la oportunitatea ratificării celor patru acorduri.

Corlăţean a spus că a făcut acele solicitări pentru ca Guvernul să îşi asume responsabilitatea unui eventual risc al supunerii României în situaţia de a încălca poziţia comunităţii internaţionale cu privire la Siria.

Senatorul PSD a mai afirmat că, pentru cazul Hayssam, există o convenţie de asistenţă juridică, înclusiv penală, între cele două state, convenţie semnată în 1978 şi aflată încă în vigoare.

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, apreciind că ceea ce face Titus Corlăţean e un blocaj politic mai rău decât „corupţia lui Sorin Apostu”.

Valeriu Turcan: Titus Corlăţean se descalifică profesional

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat, miercuri, că justificările senatorului Titus Corlăţean sunt puerile şi că, prin atitudinea sa, senatorul PSD acţionează ca un protector al unei persoane condamnate pentru răpirea de cetăţeni români, transmite Mediafax.

„Justificările domnului Corlăţean sunt puerile şi îl descalifică profesional. Nu am auzit pe undeva că Uniunea Europeană nu ar dori ca infractorii să fie extrădaţi. Dimpotrivă, Uniunea Europeană susţine aplicarea legii. E tragic că domnul Corlăţean nu a descoperit încă acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan.

El susţine că tergiversarea, de către Titus Corlăţean, a acordului de extrădare cu Siria, echivalează cu „un act de subminare a aplicării legii”.

„Realitatea crudă este că prin atitudinea sa, de tergiversare a acordului de extrădare, domnul Corlăţean acţionează ca un protector al unei persoane condamnate pentru răpirea de cetăţeni români”, a conchis Turcan.

 

 


loading...