Titus Corlăţean desemnat raportor, pe tema responsabilităţii privind doborârea cursei Malaysia Airlines (MH17)

Publicat: Miercuri, 12 Februarie 2020 19:58 // Actualizat: Miercuri, 12 Februarie 2020 20:05 // Sursa: romaniatv.net

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a fost desemnat de Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului în calitate de raportor al Adunării pe tema angajării responsabilității pentru doborârea cursei aeriene aparținând Malaysia Airlines (MH 17).

La 17 iulie 2014, zborul Malaysia Airlines (Amsterdam-Kuala Lumpur) a fost doborât deasupra Ucrainei de Est în timpul fazei decisive a conflictului dintre separatiști, sprijiniți de Federația Rusă și armata ucraineană. În urma acestui dezastru aviatic și-au pierdut viața 298 de persoane. O săptămână mai târziu, membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite au solicitat în unanimitate angajarea răspunderii juridice a celor care se fac vinovați și a făcut apel către statele membre să coopereze în desfășurarea anchetei.

Articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului garantează dreptul la viață. Conform acestui articol, statele părți au obligația de a desfășura anchete eficace în vederea stabilirii celor care se fac vinovați de pierderea de vieți omenești, în cadrul jurisdicției lor și pedepsirii acestora.
Elaborarea acestui raport urmărește să examineze în ce măsură statele vizate au desfășurat sau desfășoară anchete cu respectarea articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dacă au cooperat unele cu altele, conform instrucțiunilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și, respectiv să formuleze un set de concluzii și recomandări.
Memorandumul introductiv trece în revistă anchetele desfășurate până în momentul de față, atât la nivel național și internațional, cu accent pe progresele înregistrate și pe obstacolele întâmpinate în cursul anchetelor.
Documentul face referire la două anchete. Prima este cea desfășurată de o autoritate în materie de siguranță aeriană, în baza Convenției privind aviația civilă internațională din 1944  (Convenția de la Chicago) și urmărește determinarea cauzelor dezastrului aerian, anchetă încredințată Consiliului de Siguranță Aeriană din Olanda (Dutch OVV). A doua anchetă este întreprinsă de autoritățile juridice naționale și internaționale competente, în vederea stabilirii răspunderii penale față de autorii acestei infracțiuni săvârșite din culpă sau cu intenție.
O primă dezbatere în pregătirea acestui raport a avut loc la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului, în timpul primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 26-31 ianuarie 2020). La finalul reuniunii, desfășurate cu ușile închise, la propunerea senatorului Titus Corlățean, comisia a decis declasificarea memorandumului introductiv elaborat în pregătirea acestui raport.
În baza deciziei Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, senatorul Titus Corlățean urmează să efectueze, în calitate de raportor, vizite oficiale în Olanda și Ucraina, unde va avea o serie de întâlniri cu autoritățile naționale și reprezentanții organelor de anchetă din cele doua țări implicate în desfășurarea investigațiilor în acest caz. Totodată, raportorul român a fost autorizat de comisie să solicite informații în scris autorităților competente din Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

Citeşte şi: Titus Corlăţean impune monitorizarea Ucrainei în scandalul legii educaţiei care discriminează minorităţile

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8127
RON
28 Feb
noapte 2 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H