Titus Corlăţean: Există un interes de fond ca lucrurile să nu se prăbuşească în Grecia

Senatorul PSD, Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a declarat, miercuri, că Guvernul Tsipras face un joc politic riscant şi a apreciat că "există un interes de fond ca lucrurile să nu se prăbuşească în Grecia".

08 iul. 2015, 07:48
Titus Corlăţean: Există un interes de fond ca lucrurile să nu se prăbuşească în Grecia

„Dincolo de jocul politic extrem de riscant pe care l-a făcut Guvernul Tsipras, inclusiv recurgând, e adevărat, la un instrument democratic, cel al referendumului, dincolo de acest joc riscant, există interes politic clar de ambele părţi şi nu doar de ambele părţi, Grecia şi partenerii europeni, dar de ambele părţi ale Atlanticului, pentru găsirea unei soluţii rezonabile, cu Grecia rămânând în sistemul european monetar, pentru că să nu uităm, Grecia este şi un membru al Uniunii Europene, dar şi un membru al Alianţei Nord-Atlantice şi ce se întâmplă în flancul sudic interesează pe mult mai multă lume, nu doar pe europeni”, a declarat Victor Ponta, la RFI.

„Se va încerca la summit-ul acesta extraordinar european (de duminică, 12 iulie-n.r.) crearea mai întâi, spun eu, a unui cadru de negocieri (…). Este greu să intri în negocieri acum, după ceea ce s-a întâmplat şi duminică la referendum. Cert e că este interes, cert este că se caută soluţii. Nu va fi deloc simplu”, a adăugat fostul şef al diplomaţiei române.

Titus Corlăţean crede că „există un interes de fond ca lucrurile să nu se prăbuşească în Grecia”.

„Trebuie evitate şi tensiunile sociale, care pot să se manifeste atunci când ai multe zile la rând băncile închise, atunci când ai limitat drastic accesul la bancomate şi la resursele financiare zilnice, în primul rând pentru pensionari şi atunci când mai ales pentru cei activi şi cei tineri, iată ultima decizie de a limita, de a interzice plăţile cu cardul pe Internet, online, către alte companii internaţionale, europene, ceea ce a stârnit deja rumoare şi nemulţumire în Grecia, lucrurile astea sunt extrem-extrem de delicate. Eu cred că se vor face eforturi pentru ca Grecia să nu iasă din zona euro, deşi şi Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a spus că există deja un plan detaliat în cazul a ceea ce este acum o formulă la modă deja, Grexit„, a arătat social-democratul.