Întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, despre greşelile făcute de PSD în ultima perioadă, senatorul Titus Corlăţean a afirmat că ”PSD nu mai are o viaţă dinamică” şi nu mai este partidul ”viu” de altădată.
”Nu mai suntem un partid în care oamenii să aibă curajul opiniei, să-şi asume, să spună foarte răspicat cu argumente, nu isteric, nu visceral, cu argumente, să spună şefilor «Nu» sau «Greşiţi»”, a afirmat Corlăţean.
El consideră că această cutumă a dispărut gradual şi că s-a mers pe ideea că tot ”ceea ce ne spune şeful, linia aia, trebuie urmată”. Totodată, senatorul Titus Corlăţean susţine că participarea la guvernare a ”lâncezit” structurile de partid.
”Pe de o parte, şi asta e un lucru legitim, doreşti să ai acces la resurse de dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare. S-a întâmplat un fenomen prin intrarea la guvernare: practic am moleşit viaţa de partid. Lumea s-a aliniat gradual tot mai mult în spatele şefului. Dacă şeful este şi premier atunci depinzi de nişte decizii, te duci, ceri sprijin şi dacă eşti îndatorat, foarte greu să mai ieşi din rând”, a argumentat Titus Corlăţean.
De asemenea, senatorul PSD a declarat că partidul a pierdut oameni de valoare, el dând două exemple, respectiv Oana Florea şi Vasile Puşcaş.
”Oana Florea a fost deputat, un foarte bun jurist. Este un om care a condus comisia pe Europol în perioada preşedinţiei României la Uniunea Europeană şi care n-a mai încăput pe vreo listă. Îşi punea întrebări, să nu se supere că spun asta public, «Cu ce îmi voi hrăni copilul?» A rămat fără un loc de muncă. Ştiţi, când eşti în politică şi intri într-un circuit, ţi-ai închis toate canalele profesionale anterioare, da? S-a dus, a dat un concurs, este pe o poziţie oarecare, aşa. Un om de foarte mare valoare. L-am pierdut. Aş putea să mă duc mult mai în spate. Partidul a uitat de nume extraordinare, precum Vasile Puşcaş. Partidul n-a mai onorat astfel de oameni care ar fi putut fi extrem de valoroşi”, a adăugat senatorul PSD Titus Corlăţean.
Senatorul PSD Titus Corlăţean afirmă că partidul riscă să ajungă o formaţiune ”balama”, de zece la sută, care să fie utilă guvernărilor de dreapta, el precizând că Sorin Grindeanu ar trebui să facă pasul în spate, întrucât a condus PSD alături de Marcel Ciolacu.
Titus Corlăţean a declarat, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, că ”a existat mereu o tentaţie a dreptei în România, folosind diferite modalităţi, de a pune presiune pentru a face din PSD un partid nerelevant”.
”Eventual să fie o balama care să fie utilă într-o formulă de coaliţie, poate nu un UDMR, dar un PSD cuminţel de 10 la sută care să ajute”, a afirmat Corlăţean.
Întrebat dacă PSD se duce în această direcţie, Corlăţean a răspuns: ”Dacă rămânem încremeniţi în paradigma asta şi nu schimbăm şi stilul şi nu primenim partidul cu oameni cu idei noi, adecvaţi mutaţiilor care sunt extrem de profunde în societatea românească, ne îndreptăm spre această ţintă negativă”.
Cât priveşte ipoteza ca Sorin Grindeanu să rămână în fruntea PSD şi să încerce redresarea formaţiunii, Corlăţean a declarat că Grindeanu a fost bun ca ministru al Transporturilor, dar că ”una e una, alta e alta” şi că există nişte reguli în politică.
”Am evitat în toată perioada asta să personalizez discuţia către X, către Y. Acum e preşedintele interimar al partidului. Mă ştiu cu Sorin din perioada tineretului social-democrat. Noi nu suntem de azi, de ieri, ne cunoaştem, am făcut politica de la tineret. A fost cel mai performant ministru al Transporturilor în tot ciclul ăsta de 35 de ani. Dar una e una, alta e alta. Există nişte reguli în politică. Şi aici nu e vorba doar de el sau în primul rând de el. A fost şi Marcel Ciolacu, au fost şi alţi colegi şi sunt cam aceiaşi după, parţial, retragerea lui Marcel Ciolacu”, a explicat Titus Corlăţean.
Întrebat de ce spune că Marcel Ciolacu s-a retras doar parţial de la conducerea PSD, Corlăţean a afirmat că fostul lider PSD a rămas influent în jocul din partid, pentru că a fost la reuniunea de partid în care s-a decis intrarea la guvernare şi în care s-au împărţit portofoliile de miniştri ai PSD.
Titus Corlăţean: La PSD avem nevoie să ne repunem pe picioare, să ne recăpătăm culoarea în obraji. Era mai bine în opoziţie
Senatorul PSD Titus Corlăţean susţine că era mai bine pentru ţară un guvern de dreapta, iar PSD să ofere doar susţinere în Parlament, el afirmând că la alegerile viitoare e posibil ca AUR să ajungă la 45 la sută, caz în care ”se termină cu democraţia şi cu respectarea regulilor”.
Titus Corlăţean a declarat, la emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, că PSD are nevoie să se ”repună pe picioare”, dar că pentru asta era mai bine în opoziţie.
”Obiectiv vorbind, avem nevoie să ne repunem pe picioare, să ne recăpătăm culoarea în obraji. Era mai bine în opoziţie. Ştim ce înseamnă provocările astea socio-economice, ştim ce însemnă ratingul de ţară, că am gestionat lucrurile astea, şi atunci poţi o perioadă, până ne repunem în partid, să susţinem un guvern de dreapta. Şi guvernul ăla de dreapta era mai coerent. Aşa, uitaţi care sunt toate discuţiile, sunt tensiuni între diferitele tipuri de soluţii. Asta era, când rămâi încremenit în proiect pentru că eşti la guvernare şi ştiţi cum e. Bani, proiecte, sunt legitime chestiile astea în sine, dar asta te împiedică să revitalizezi viaţa internă de partid”, a explicat Titus Corlăţean.
El a reamintit că nu a fost de acord cu intrarea PSD la guvernare, dar, dacă tot s-a decis acest lucru, atunci să existe respect reciproc şi cooperare între partide.
Pe de altă parte, senatorul Titus Corlăţean a afirmat că valul de hate va continua şi va afecta PSD, în timp ce AUR s-ar putea duce spre 45 la sută la viitoarele alegeri.
”Valul de hate şi negativ politic îi va atinge şi pe primari. Să nu-şi facă nimeni iluzii că va fi pus la adăpost. Poate că unii îşi vor găsi, vor fi tentaţi să-şi caute refugiu prin alte părţi. Iar ăia care vor fi loiali, unii vor câştiga, alţii vor pierde. În clipa în care s-a subţiat fundamentul partidului, după aia urmează şi alegerile parlamentare peste trei ani şi jumătate. Iar la Parlament va fi mult mai rău decât a fost ultima oară. Încă o dată, alternativa este fie avem un viitor Parlament cu AUR la 45%, şi atunci s-a terminat cu democraţia şi cu respectarea regulilor, fie ne punem pe picioare ca partid”, a adăugat Titus Corlăţean.
Titus Corlăţean nu va candida la şefia PSD: Sunt destui oameni de calitate care doresc să pună umărul. Ideea este să generăm acest curent în partid şi vă asigur că va fi foarte uşor de format o echipă
Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat, întrebat de ce nu candidează la şefia PSD, că prioritară în partid nu este bătălia pe funcţii, ci de a genera o discuţie reală, el îndemnându-şi colegii să iasă şi să spună lucrurilor pe nume în interiorul PSD.
”E o întrebare legitimă pentru mulţi (De ce nu candidează la şefia PSD – n.r.). Prioritatea acum este de a genera această discuţie reală şi de a redeştepta partidul. Problema nu este bătălia şi a da imaginea de bătălii pe funcţii, că am mai avut treaba asta în partid. Sunt destui şi credeţi-mă, sunt destui oameni de calitate care doresc să pună umărul. Ideea este să generăm acest curent în partid şi vă asigur că va fi foarte uşor de format o echipă de oameni, bărbaţi şi femei, de bună calitate. Nu dăm cu pietre în colegii care au condus, dar regula e simplă în politică. Când ai pierdut, ai eşuat”, a afirmat senatorul PSD Titus Corlăţean, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.
El consideră că poate exista un singur pol sau mai mulţi poli în interiorul PSD, însă e important să apară o echipă care să dorească înnoirea partidului.
”Nu vorbesc de poli, că pot fi mai mulţi poli, pot fi mai multe grupuri. Este vorba de o stare de spirit şi o echipă care să dorească să ducă la înnoirea partidului. Şi oamenii care, atunci când deschid gura, să nu o facă vorbind în gol şi spunând nimic, ci să aibă în spatele lor lucruri care profesional au fost bine făcute. Oameni care să fie şi conectaţi extern. Unii se concentrează foarte mult pe politica internă şi n-au înţeles faptul că atunci când eşti izolat în existenţa ta interioară şi nu eşti racordat exterior, vei avea infinite greutăţi pentru a-ţi promova interesele de ţară. (…) Eu am spus foarte clar, sunt aici şi vreau să pun umărul pentru a ajuta alături de alţi colegi, cu care discut. M-au contactat foarte mulţi oameni. Doar că unii sunt încă prudenţi, alţii şoptesc. Nu mai spuneţi mie şoptit că, băi, ai dreptate. Fii bărbat sau femeie şi spune cu curaj: domnule, nu e bine ce aţi decis. Astea sunt argumentele. Adică mimetismul ăsta şi prudenţa ne omoară, pentru că asta nu exista în partid. Şi în vremurile cu baronii şi cu nu ştiu ce, erau oameni şi buni, şi cu păcate, dar erau oameni cu caracter şi spuneau din perspectiva intereselor. Şi credeţi-mă, erau şedinţe cu lucruri spuse tare, asumate, deloc simple, unele complicate”, a adăugat Titus Corlăţean.