Titus Corlăţean, prezent la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele UE

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, a participat, în perioada 19-20 iulie, la Palma de Mallorca, în Spania, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE, pe teme legate de viitorul Europei.

20 iul. 2013, 13:30
Titus Corlăţean, prezent la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele UE

În dezbaterile din cadrul reuniunii, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că răspunsul UE la efectele crizei economice şi financiare trebuie să se bazeze pe o abordare consecventă, în acord cu principiile unităţii, solidarităţii şi coeziunii europene.

„Pentru ca Uniunea să îşi păstreze credibilitatea şi puterea de a exercita o influenţă pozitivă atât în plan intern, cât şi în plan global, este necesar ca acţiunea sa să se concentreze, în perioada următoare, asupra măsurilor de stimulare a creşterii economice, de creare a locurilor de muncă, precum şi asupra unor obiective fundamentale în planul relaţiilor externe, cum sunt avansarea procesului de extindere şi promovarea activă a valorilor democratice în vecinătatea sa”, a spus Corlăţean.

Discuţiile s-au concentrat pe maniera în care Uniunea Europeană trebuie să reacţioneze la provocările actuale, identificarea domeniilor şi politicilor asupra cărora trebuie să se concentreze acţiunea UE, respectiv pe modalităţile de funcţionare a instituţiilor UE şi a procesului decizional european, în scopul relansării economice, îmbunătăţirii capacităţii de acţiune a UE şi creşterii eficienţei instituţionale şi a legitimităţii democratice a Uniunii.

 Ministrul Titus Corlăţean a atras atenţia asupra rolului elitelor politice europene de a oferi o viziune politică şi soluţii comune problemelor actuale, menţionând, în context, riscul pe care îl reprezintă accentuarea, inclusiv pe fundalul crizei economice, a tendinţelor populiste, xenofobe şi anti-europene.

Totodată, a evidenţiat faptul că alegerile pentru Parlamentul European din 2014 vor reprezenta, din acest punct de vedere, un test al capacităţii Uniunii şi statelor membre de a combate aceste tendinţe şi de a transmite cetăţenilor un mesaj pro-european puternic, care să reafirme valorile comunitare şi principiile fundamentale ale UE: „Este necesară, în perspectiva viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, stimularea dezbaterii politice pe teme de interes european în statele membre UE, precum şi susţinerea unei prezenţe cât mai ridicate a cetăţenilor la vot.”

Ministrul Afacerilor Externe a exprimat sprijinul României pentru consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, subliniind că „pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor trebuie acordată atenţie, în egală măsură, regăsirii dimensiunii sociale a modelului european”.

La finalul reuniunii, miniştrii afacerilor externe au adoptat declaraţia politică intitulată „Declaraţia de la Mallorca: o Europă puternică, competitivă, angajată, bazată pe o mai mare solidaritate şi o prezenţă sporită în plan global”. Declaraţia reafirmă obiectivul fundamental al unei Europe puternice şi unite, prioritatea ce revine eforturilor de depăşire a crizei economice şi financiare şi creării de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, necesitatea consolidării rolului global al UE şi a creşterii legitimităţii democratice a Uniunii. Declaraţia subliniază faptul că statele membre trebuie să transmită un mesaj puternic de susţinere a valorilor fundamentale şi a principiilor proiectului european.

Miniştrii participanţi au lansat prin intermediul Declaraţiei un apel pentru participarea într-un număr cât mai mare a cetăţenilor la alegerile pentru Parlamentul European din 2014.