Titus Corlăţean: România este PENTRU înăsprirea SANCŢIUNILOR împotriva Rusiei

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, s-a pronunţat, într-un interviu acordat la Londra televiziunii BBC, pentru o înăsprire a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în legătură cu criza din Ucraina, subliniind că subiecte deosebit de importante cum sunt integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor nu pot face obiectul niciunui fel de negocieri.

03 sept. 2014, 14:52
Titus Corlăţean: România este PENTRU înăsprirea SANCŢIUNILOR împotriva Rusiei

Întrebat de BBC dacă România, ca stat învecinat cu Ucraina, se teme de o extindere a crizei din Ucraina în alte ţări, Corlăţean a admis că şi în ţara noastră ‘există o preocupare clară că atitudinea agresivă a Rusiei faţă de Ucraina are legătură cu un proiect mult mai complex al Moscovei în ce priveşte această regiune, de a crea un cerc de conflicte îngheţate‘.

Potrivit ministrului român de externe, acest proiect ‘este îndreptat şi împotriva Republicii Moldova – ştim care este situaţia din Transnistria -, având legătură totodată cu Georgia, şi nu constituie o surpriză pentru noi’.

‘De aceea noi suntem de la bun început pentru adoptarea unei atitudini ferme la nivelul familiei noastre europene şi euroatlantice împotriva poziţiilor agresive ale Rusiei. Este important să subliniem permanent, din punct de vedere politic, dar şi prin măsuri concrete, că principiile fundamentale ale statului de drept, integrităţii teritoriale, suveranităţii unui stat şi inviolabilităţii frontierelor trebuie să fie respectate de către toţi actorii, inclusiv de către Rusia’, a spus Corlăţean.

Citeşte şi Liderul de la Kremlin, ironizat: Putin ar putea primi Premiul Charlemagne, ca ARTIZAN al INTEGRĂRII EUROPENE

În acest context, şeful diplomaţiei române a apreciat că statele occidentale ‘au obligaţia’ de a face noi paşi înainte în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei, având în vedere ‘evoluţiile dramatice şi faptul că Rusia continuă să le acorde un ajutor militar clar separatiştilor proruşi’.

El a amintit că la recentul Consiliu european de la Bruxelles s-a decis să se acorde Rusiei o săptămână pentru a lua ‘realmente’ măsurile necesare pentru a pune capăt acestei atitudini agresive, în caz contrar ajungându-se în situaţia de a adopta măsuri suplimentare. ‘Aceeaşi poziţie trebuie să prevaleze la nivelul aliaţilor NATO şi de aceea summitul NATO din Ţara Galilor (de joi şi vineri, n. red.) va fi atât de important şi în legătură cu acest dosar sensibil’, a adăugat Titus Corlăţean.

Ministrul român de externe a insistat că sunt necesare ‘sancţiuni reale’, apreciind pe de altă parte că, în pofida diferitelor discuţii de la nivelul opiniei publice internaţionale, sancţiunile care au fost adoptate până în prezent împotriva Rusiei au început să dea unele rezultate. Discuţiile privind necesitatea unor astfel de ‘sancţiuni şi atitudini serioase’ faţă de Rusia, dacă aceasta nu adoptă o atitudine corectă, vor continua la nivel de miniştri de externe şi la apropiatul summit NATO, a menţionat Corlăţean.

Citeşte şi Băsescu cere nave NATO în Marea Neagră: Trebuie descurajate ideile unui BOLNAV de refacere a URSS

‘Într-adevăr, nu este un subiect facil, există interese economice, există chestiuni legate de securitatea energetică pentru o serie de state europene, dar în acelaşi timp vreau să subliniez că aspecte de importanţă majoră – şi fac referire din nou la integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor – nu pot face obiectul niciunui fel de negocieri, în caz contrar va fi pusă serios sub semnul întrebării toată legalitatea ordinii internaţionale, iar consecinţele vor fi extrem de grave’, a afirmat Titus Corlăţean.

Ministrul român al afacerilor externe se află miercuri în Marea Britanie pentru a se întâlni cu omologul său britanic Philip Hammond şi a participa, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea cu tema ‘Safeguarding NATO’s Borders’, a Conferinţei ‘Returning Home? NATO and European Security’, organizată sub egida Royal United Services Institute (RUSI). Ulterior, Titus Corlăţean se va deplasa la Cardiff, unde va participa la lucrările summitului NATO.