Titus Corlăţean: România este preocupată de riscul extinderii tensiunilor din Crimeea spre alte regiuni

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, afirmă că România, este ''extrem'' de atentă față de riscul ca tensiunile din Crimeea să se extindă în alte regiuni și punctează că Transnistria "a fost un subiect discutat și pe agenda europeană și în agenda bilaterală'' pe care a avut-o la Kiev, ''este o preocupare foarte serioasă legată de această tentație de realizare a unei conexiuni, a unui brâu de conflicte prelungite, înghețate, începând cu Nagorno-Karabah, cu Abhazia și Osetia de Sud, continuând acum cu tentația legată de Crimeea, spre Odessa și Transnistria''.

RomaniaTV.net
11 mart. 2014, 11:48
Titus Corlăţean: România este preocupată de riscul extinderii tensiunilor din Crimeea spre alte regiuni

”Da, există o tipologie similară, care a fost folosită de fiecare dată, a fost invocată de către Federația Rusă un așa-zis drept de ingerință pentru ca statul înrudit să protejeze minoritatea înrudită sau proprii cetățeni aflați pe teritoriul altui stat. Acest drept nu există și nu este admis în Dreptul internațional, drept între ghilimele. Nu există un așa-zis drept de ingerință pentru a proteja niște oameni cărora oricum le-ai acordat printr-un proces accelerat foarte multe pașapoarte, în scopuri politice. Or, din acest punct de vedere, comunitatea internațională democratică a fost foarte fermă. Nu întâmplător sunt și decizii ale Consiliului Nord-Atlantic legat de anumite măsuri în regiune, pentru a proteja securitatea aliaților și Polonia și România, suntem extrem de atenți față de eventuale evoluții de contagiune în regiune”, a spus șeful diplomației române, marți, la RFI.

El a precizat că autoritățile ucrainene au luat decizia de a fi ”mult mai scrupuloase” și mai ferme în controlul punctelor de trecere la frontiera transnistreană a Republicii Moldova. ”Din Transnistria efectiv au fost deplasate elemente provocatoare spre alte regiuni ale Crimeei. Deci e o profundă preocupare, o urmărire atentă și permanentă a evoluțiilor și sperăm ca prin poziția politică foarte fermă a Uniunii Europene și a NATO să putem descuraja orice fel de tentații în acest sens”, a explicat ministrul Corlățean.