Toader: Dacă ţii un deţinut în penitenciar după ce dispare temeiul privării de libertate se numeşte lipsire de libertate ilegală

Publicat: Luni, 13 Noiembrie 2017 17:57 // Actualizat: Luni, 13 Noiembrie 2017 17:58 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că Administrația Națională a Penitenciarelor a procedat corect când a pus în libertate deținuții care intrau sub incidența Legii recursului compensatoriu, menționând că ținerea unui deținut în penitenciar după ce a dispărut temeiul juridic al privării de libertate este considerată lipsire de libertate în mod ilegal.

"Legea a intrat efectiv în vigoare și oricare dintre noi, că este ministrul Justiției sau altceva, director de ANP, în ziua în care legea intră în vigoare trebuie să o pună de îndată în aplicare. Nu ai niciun temei juridic să reții pe cineva o oră, darămite o zi sau mai mult peste durata pedepsei efectuate din cele 30 de zile plus cele 6 considerate efectuate", a precizat Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaților, la Ora Guvernului.

El a adăugat că ANP trebuia să le dea drumul deținuților după ce legea a intrat în vigoare.

"Vă spun în deplină cunoștință de cauză (...) că, dacă după ce s-a îndeplinit durata pedepsei, ții un deținut în penitenciar încă o zi, încă o oră din momentul în care a dispărut temeiul juridic al privării de libertate se numește lipsire de libertate în mod ilegal. Prin urmare, Administrația Penitenciarelor corect a procedat: când s-a împlinit durata efectivă, integrală a pedepsei executată sau considerată executată din beneficiu, trebuia să le dea drumul și le-a dat drumul pe cale administrativă, fără intervenția judecătorului", a explicat Tudorel Toader.

El a menționat că deținuții din penitenciare sunt oameni care au nevoie de condiții la standardele europene și că Legea 169 a recursului compensatoriu a fost adoptată înainte de mandatul său de ministru.

"Proiectul Legii 169 a venit de undeva de anul trecut, inițiat de ministrul Justiției de la vremea respectivă, a plecat de la Ministerul Justiției cu ideea de a fi considerate 3 zile câștigate pentru beneficiul liberării condiționate. (...)Parlamentul din 3 zile a făcut 6 zile considerate executate la 30 executate în condiții necorespunzătoare. Legea nu a fost adoptată la Ministerul Justiției, a fost adoptată de Parlament", a mai spus ministrul Justiției.

El a mai spus că "problema penitenciarelor nu este de ieri, de alaltăieri, este o problemă istorică — pe de o parte, o problemă sistemică — pe de altă parte".

Tudorel Toader a menționat că are în vedere două categorii mari de probleme de rezolvat și anume modernizarea și construirea de penitenciare noi, dar și modificarea părții generale a Codului Penal pentru a consacra supravegherea cu brățara electronică.

"Supravegherea electronică poate fi ca modalitate de executare integrală a pedepsei, dar în același timp poate fi și modalitate de eliberare a părții finale a executării unei pedepse", a adăugat Toader.

El a mai spus că sunt 25.093 de deținuți în penitenciare și doar 13.000 de funcționari cu statut special. "Dânșii spun că este prea puțin 13.000. Am demarat o procedură de adoptare a unei hotărâri de Guvern în care să suplimentăm la ANP schema de personal cu încă 1.000", a mai spus Toader.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
deţinut Ministrul Justiţiei penitenciar privare de libertate Tudorel Toader
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8419
RON
02 Jun
noapte 7 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H