Toader: Legea Ponta-Antonescu va duce la un Parlament pestriţ

PDL va vota proiectul privind sistemul de vot iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta numai dacă acesta va prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300 şi pragul electoral de 5%, a anunţat, marţi, liderul PDL Mircea Toader, la dezbaterea proiectului de lege privind uninominalul pur.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 11:02
Toader: Legea Ponta-Antonescu va duce la un Parlament pestriţ

Toader a spus că PDL nu poate să fie de acord cu forma propusă la acest proiect, deoarece aplicarea acestuia va duce la „un Parlament pestriţ” şi la creşterea numărului de parlamentari.

„Poziţia PDL este că, dacă se adoptă acel amendament privind reducerea numărului de parlamentari şi revenim la pragul de 5%, vom vota acest proiect cu toate problemele lui”, a afirmat Toader.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, cu 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu. În favoarea acestui proiect au votat reprezentanţii PSD, PNL, UNPR şi minorităţi, în timp ce deputaţii PDL au fost împotrivă, iar reprezentantul UDMR s-a abţinut.

Potrivit proiectului adoptat vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar suplimentar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Deputaţii din comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Comisia juridică a respins şi un amendament al PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300. La dezbaterile generale liderul PDL Mircea Toader a precizat că PDL nu susţine acest proiect pentru că nu respectă voinţa populaţiei de reducere a numărului de parlamentari şi reprezintă „o modalitate în care se forţează ca un partid să fie avantajat”.