Toader: Nu susţinem amendamentele la proiectul Legii graţierii. Am convingerea că în final va fi o lege fără faptele de corupţie

Ministrul Tudorel Toader a declarat, joi, că Ministerul Justiţiei nu susţine amendamentele aduse proiectului Legii graţierii, referitoare la graţierea persoanelor condamante pentru fapte de corupţie, precizând că are convingerea că, în final, va fi adoptată "o lege fără faptele de corupţie”.
Filip Stan
04 mai 2017, 10:34
Toader: Nu susţinem amendamentele la proiectul Legii graţierii. Am convingerea că în final va fi o lege fără faptele de corupţie

„Ministerul Justiţiei nu susţine amendamentele aduse proiectului Legii graţierii. Acum, sigur că pe parcursul stadiului legislativ vor mai surveni şi de regulă survin multe elemente de noutate. Eu exprim convingerea faptului că finalul va fi cel al unei legi echilibrate, o lege cu limite reduse de pedeapsă, o lege fără faptele de corupţie, cea pe care Ministerul Justiţiei a avizat-o iniţial”, a spus Tudorel Toader, înainte de şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Întrebat dacă Ministerul Justiţiei mai poate interveni, în acest moment, asupra textului de lege care va fi votat în Parlament, Toader a spus că MJ nu poate să intervină peste voinţa legiuitorului, dar un secretar de stat participa la toate dezbaterile privind proiectul Legii graţierii.

„Şi astăzi este în Parlament, se va duce şi la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, până la finalul parcursului legislativ”, a precizat Toader, conform News.ro.

Minsitrul Justiţiei a adăugat că proiectul de lege privind graţierea va face parte din pachetul de măsuri de natură să răspundă cerintelor deciziei pilot pronunţate de CEDO.

Citeşte şi:  Senatorii jurişti: Pedepsele pentru abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu vor fi graţiate. Reacţia lui Traian Băsescu

„Şi avem în vedere acel proiect de lege privind recursul compensatoriu, avem în vedere posibilitatea, ca parte finală a pedepsei, să modificăm limitele de la liberarea condiţionată şi să introducem măsura supravegherii electronice, brăţara aceea electronică. Plus măsurile de logistica, de modernizare a penitenciarelor, de extinderea unor pavilioane din penitenciar, de construcţia celor două penitenciare de la Berceni şi de la Calafat. Va asigur de faptul că, într-un termen scurt, vom veni cu foaia de parcurs pe care CEDO ne-a cerut-o prin decizia pilot”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a spus şi joi dimineaţă, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei, că susţine forma iniţială a proiectului Legii graţierii.

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu cinci voturi ”pentru” (PSD) şi trei ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR), amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Joi, graţierea pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă a fost respinsă în Comisia juridică a Senatului, după ce PNL şi USR au cerut reluarea votului dat miercuri.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în faţa Guvernului faţă de decizia Comisiei juridice a Senatului de a graţia inclusiv persoane condamnate pentru fapte de corupţie.

Premierul Sorin Grindeanu a scris miercuri pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, că „dezaprobă categoric” amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridică a Senatului, privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, şi că va avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor (UNBR) care au participat miercuri la şedinţa Comisiei juridice a Senatului s-au opus graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

”Ministerul Public constată şi ia act de faptul că infracţiunile de corupţie constituie încă o problemă importantă la nivel naţional, în societatea românească. Nu avem strategii naţionale pe 5 ani pentru combaterea furturilor din buzunare, nu avem strategii pe 5 ani pentru combaterea infracţiunulor vătămare din culpă pe acre le-aţi graţiat , în schimb avenm strategii cincinale în care sunt angajate toate instituţiile statului român, cu obligaţii punctuale interne şi internaţionale pentru combaterea infracţiunilor de corupţie. De aceea, în planul de activitate al parchetului şi în obiectivele Ministerului Public pe anii trecuţi şi pe anul în curs şi cu siguranţă pe anii următori, combaterea infracţiunilor de corupţie se va reflecta ca o prioritate întrucât ea a fost stabilită ca prioritate de instituţii ale statului român”, a spus Irina Kuglai, reprezentanta Parchetului General.

DailyBusiness
Europa arde! Incendii uriașe în Franța, Spania, Italia și Grecia. Mii de hectare mistuite, localnici disperați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
UE pregăteşte scumpirea ţigărilor! Guvernul Bolojan trebuie să evite o dublă creştere a taxelor printr-o nouă majorare a accizelor la tutun
Capital.ro
Veste imensă pentru Călin Georgescu. S-a decis totul!
Playtech.ro
Cuvântul din limba română pe care 90% dintre vorbitori îl spun greşit. Românii pun un R în plus, dar nu este corect
DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Jale pentru datornicii la bănci: ROBOR, la 8% până în decembrie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
kanald.ro
Horoscop 12 iulie 2025: Visul Fecioarelor se îndeplinește! Au așteptat momentul acesta de câțiva ani
Cancan.ro
Primul mesaj transmis de Violeta Bănică, după ce mama sa l-a părăsit pe Adrian Brîncoveanu
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Moneda națională va dispărea. Se schimbă banii: În această săptămână...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
stirilekanald.ro
„Ce mă fac eu fără tine?” Daniel Alexandru a murit după 76 de zile de comă. Tânărul a fost bătut fără milă la o petrecere: „Drum lin către îngeri!”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pupici și îmbrățișări! Ce caută Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, în poala cancelarului Guvernului, Ionel Dancă.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază