Toate firmele ar putea fi obligate să plătească o parte din profit angajaţilor. Proiectul de lege se află în Camera Deputaţilor

Toți angajatorii, atât cei de stat, cât și cei din mediu privat, ar urma să fie obligați să aloce salariaților o cotă de cel puțin 7,5% din profitului net realizat, conform unui proiect de lege inițiat și susținut de un fost deputat USR și mai mulți lideri PSD.

09 sept. 2020, 06:53
Toate firmele ar putea fi obligate să plătească o parte din profit angajaţilor. Proiectul de lege se află în Camera Deputaţilor

Inițiatorii sunt fostul deputat USR Adrian Dohotaru, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, Adrian Solomon, și deputații social-democrați Florin Manole și Roxana Mînzatu.

Conform unui material realizat de profit.ro, iniţiatorii proiectului susțin că participarea la profit a salariațiilor este o practică des întâlnită la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. „La nivelul UE, participarea la profit se regăsește în 30% dintre unitățile cu peste 10 angajați, în timp ce 13% din angajații europeni beneficiază de diverse scheme de participare la profit (European Company Survey 2013. Eurofound)„, subliniază autorii proiectului. Aceștia susțin, totodată, că: „În România, inegalitatea dintre capital și muncă rămâne a fi în continuare una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Cota parte care revine muncii se situează în mod constant sub 40% din PIB, în ciuda creșterii constante a ratei de ocupare, a majorărilor salariale și în contrast cu majoritatea statelor europene, unde repartiția tinde să fie mult mai echitabilă„. Conform datelor Eurostat, citate de inițiatori, în 2018 ponderea remunerației în PIB a salariaților la nivelul UE-28 era de 48%, iar în România de 38%.

Citelte şi CE: România, singura ţară UE care nu va putea ţine sub control îndatorarea în 2021. Datoria publică pe cap de român creşte 1.000 euro

Partea care se alocă participării la profit a salariaților va fi de 7,5% din profitul net realizat, dar prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabiii o cotă procentuală diferită, dar care nu poate fi mai mică de 7,5% și nici mai mare de 25%, prevede inițiativa legislativă. De participarea la profit prevazută beneficiază numai salariații care au vechime de minimum 12 luni, deși proiectul dă posibilitatea ca prin contractele colective de muncă aplicabile să se poată stabili o perioadă minimă mai lungă sau mai scurtă decât cea menționată, dar nu mai mare de 24 de luni. Din cota stabilită, 80% va fi destinată salariaților eligibili, iar 20% va fi destinată împărțirii numai salariatilor mai performanți sau tuturor, dar în funcție de performanțele profesionale ale salariaților, mai prevăd inițiatorii.

Pentru angajator, sumele acordate salariaților ca participare la profit vor putea fi deduse drept cheltuieli, nefiind luate în calcul în baza lunară de calcul al contribuției asiguratorie pentru muncă. În același timp, pentru angajați sumele respectiv vor fi scutite de impozit pe venit și nu vor fi luate în calcul pentru plata contribuțiilor sociale. În cazul în care va fi adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului, legea va intra în vigoare la data de 1 ianuarie a anului următor publicarii ei în Monitorul Oficial al României, conform proiectului.