Tobă: Peste 100 de activităţi au fost necesare pentru punerea în executarea a mandatului lui Năstase

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat luni, la Instanţa supremă că pentru finalizarea punerii în executare în 2012 a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase poliţiştii au făcut peste o sută de acte procedurale, solicitări şi demersuri, uneori fiind nevoiţi să insiste la medici.
Romania TV
21 oct. 2013, 10:54
Tobă: Peste 100 de activităţi au fost necesare pentru punerea în executarea a mandatului lui Năstase

Petre Tobă a dat luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o declaraţie în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este judecat pentru că în 2012 ar fi încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

Şeful Poliţiei Române a arătat în faţa judecătorilor că a purtat un dialog cu ministrul de Interne de la acea vreme, Ioan Rus, şi l-a anunţat pe acesta în legătură cu faptul că ofiţeri de la Poliţia Capitalei urmează să pună în executare mandatele emise în dosarul „Trofeul calităţii”.

Tobă a arătat că Ioan Rus i-a mărturisit atunci că doreşte să poarte o discuţie cu Adrian Năstase şi că l-a întrebat dacă este legal din punct de vedere procedural. El a precizat că i-a spus lui Ioan Rus că nu găseşte niciun impediment procedural la acel moment, mandatele nefiind emise de către instanţa de executare, respectiv Tribunalul Bucureşti.

Petre Tobă a adăugat că, într-o discuţie ulterioară cu Ioan Rus, acesta i-a spus că a discutat cu Năstase, care „părea vizibil agitat şi neliniştit” în legătură cu informarea pe care i-a făcut-o.

În acest context, Tobă a explicat că Ioan Rus i-a sugerat, pe fondul faptului că îi cunoştea afecţiunile cardiace, să se analizeze oportunitatea trimiterii unei ambulanţe, odată cu echipajul de poliţie, la domiciliul fostului premier.

„Ioan Rus a fost informat de mine că urma să executăm acele mandate. Totodată, eu am informat ministrul cu privire la prevederile art. 420 şi următoarele din Codul de procedură penală privind punerea în executare a mandatelor, şi mai precis că acesta se execută în aceeaşi zi când se primesc, după ce în mass-media s-a vehiculat ipoteza că persoanele condamnate la pedepse cu executare ar avea un răgaz de 24 de ore pentru predare”, a precizat Petre Tobă.

Acesta a mai arătat că a fost nevoit să-l cheme pe şeful Poliţiei Capitalei Lucian Guran, după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase şi după internarea acestuia la Spitalul Floreasca. În acest context, Petre Tobă a arătat că, după internarea lui Năstase la spital, Poliţia Română a făcut o serie de demersuri pentru verificarea cu exactitate a posibilităţii continuării punerii în executare a mandatului emis de tribunal pe numele lui Adrian Năstase.

Tobă a precizat că s-au făcut numeroase solicitări la Colegiul Medicilor, la Institutul Naţional de Medicină Legală, la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, precum şi către medicii curanţi ai lui Adrian Năstase. Însumate, a arătat Tobă, demersurile făcute ar fi fost peste o sută.

Şeful Poliţiei Române a precizat că a fost uneori necesară şi revenirea cu solicitări către medicii curanţi ai lui Adrian Năstase, pentru a obţine în integralitate dosarul medical al fostului premier, în vederea transmiterii acestuia Institutului Naţional de Medicină Legală.

Demersul a fost necesar pentru ca specialiştii INML să spună dacă poate fi continuată punerea în executare a mandatului în cazul lui Năstase, a mai spus Tobă.

„Toţi colegii mei şi-au îndeplinit cu respectarea strictă a legii toate activităţile, de aceea şi soluţiile de neîncepere au fost pronunţate de Parchetul ICCJ şi DNA faţă de toţi colegii mei care au fost implicaţi în această situaţie. Poliţia Capitalei m-a informat, în dinamică, că a efectuat mai multe activităţi şi demersuri pentru a putea să finalizeze punerea în executare a mandatului. Toate aceste demersuri însumate, fie că ne referim la cele făcute la ANP, la Spitalul Floreasca, la INML sau la instanţa de executare, le-am estimat eu undeva în jur de o sută de activităţi pe care Poliţia Capitalei la un moment dat le-a desfăşurat pentru finalizarea acestei proceduri. Au fost multe demersuri datorită situaţiei medicale incerte a persoanei respective. Au fost situaţii când colegii mei au trebuit să revină cu solicitări adresate unităţii medicale. Toate activităţile poliţiştilor au depins de starea medicală a persoanei, noi nu ne puteam exprima cu privire la aceasta. Colegii mei mi-au raportat faptul că au existat situaţii în care au fost nevoiţi să facă reveniri pentru a putea să obţină documente de la nivelul Spitalului Floreasca”, a adăugat Petre Tobă, la ieşirea din sediul instanţei.

În 2 septembrie, fostul şef al Poliţiei Capitalei Lucian Guran a arătat, în declaraţia de martor pe care a dat-o la ICCJ, că niciunul dintre colegii săi nu i-a adus la cunoştinţă că medicul Şerban Brădişteanu s-ar opune transferării în penitenciar a lui Adrian Năstase, după ce fostul premier a încercat să se sinucidă şi a fost dus la spital.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.

Şerban Brădişteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.

După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.

„În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, au mai arătat procurorii.

Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la casă. Se obține obligatoriu acordul vecinilor. Trebuie să măsori distanța
Playtech.ro
Cum arată Cristiana Răduță la 48 de ani. Făcea furori în anii 2000, acum e de nerecunoscut
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Azi ești în centrul atenției! Ce îți recomandă astrele, în funcție de zodia ta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de terenuri care sunt despăgubiți. S-a dat lege în România. Statul va plăti toți banii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase