Tocană mănăstirească, reţeta fabuloasă a maicii Domiţiana de la Mănăstirea Răteşti (Buzău)

În plin post al Crăciunului, credincioşii care respectă această perioadă de curăţire trupească şi sufletească sunt tot timpul în căutare de reţete noi. În rândurile următoare, îţi propunem o reţetă delicioasă de tocăniţă, reţetă care îi aparţine Maicii Domiţiana de la Mănăstirea Răteşti din Buzău.

23 nov. 2022, 10:48
Tocană mănăstirească, reţeta fabuloasă a maicii Domiţiana de la Mănăstirea Răteşti (Buzău)

Această tocană mănăstirească delicioasă se prepară rapid, nu necesită mult timp petrecut în bucătărie şi conţine doar câteva ingrediente. Secretul constă în combinaţia de legume, de verdeţuri, dar şi în timpul de preparare.

Ingrediente necesare pentru delicioasa tocană mănăstirească

  • 4 dovlecei
  • 4 cepe
  • 4 morcovi
  • 4 ardei
  • 4 roșii
  • o legătură de mărar
  • o legătură de pătrunjel verde
  • ulei pentru prăjit (facultativ)

Cum prepari tocăniţa

Pentru început, curăţă dovleceii, taie-i rondele şi prăjeşte-i uşor până rumenesc. Apoi, separat, prăjeşte ceapa, adaugă rondelele de morcovi, ardeii şi roşiile. Dacă nu este dezlegare la ulei şi respecţi postul de ulei, poţi înlocui prăjitul în ulei cu înăbuşitul în puţină apă.

Când toate legumele au fiert suficient, pune dovleceii. Toacă mărar și pătrunjel și presară deasupra.

Citeste si Falafel pufos, rețetă mănăstirească. Gustos și nutritiv, numai bun de consumat în post

Mănăstirea Răteşti, în paragină după alunecările de teren din 2014

Mănăstirea Rătești este o mănăstire ortodoxă din România situată în satul Rătești, județul Buzău. Mânăstirea a fost grav afectată de alunecările de teren din mai 2014, maicile fiind evacuate, iar autorităție oprind alimentarea cu electricitate și gaz. Două săptămâni mai târziu, alte ploi au agravat situația, stăreția, numeroase chilii și drumul de legătură către mănăstire fiind inutilizabile, iar totalul pagubelor fiind estimat la circa 18 milioane de lei. În iulie, presa anunța că și biserica era în pericol să se prăbușească.

După ce mobilele în care trăiau călugărițele au devenit improprii locuirii, autoritățile bisericești au luat decizia de a le muta în centrul social filantropic, aflat în imediata apropiere de Mănăstirea Rătești, care aparține Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Sursa: antenasatelor.ro

Citeste si Reţeta de pilaf călugăresc a părintelui Dionisie de la Mănăstirea Căldărușani. Este delicios pentru Postul paştelui