Tokes cere eliminarea pragului electoral şi reprezentare proporţională pentru minorităţi

Tokes Laszlo, vicepreşedinte al Parlamentului European, i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă în care solicită sprijin pentru alocarea către minorităţi a unui număr de mandate parlamentare, în funcţie de ponderea în populaţia totală, mandate pentru care să prezinte candidaţi toate formaţiunile minorităţilor, fără obligativitatea atingerii unui prag electoral.

RomaniaTV.net
06 ian. 2012, 13:31
Tokes cere eliminarea pragului electoral şi reprezentare proporţională pentru minorităţi

Tokes a prezentat la Oradea documentul intitulat „Iniţiativă pentru asigurarea reprezentării parlamentare echitabile a minorităţilor naţionale”, document pe care îl va trimite şi preşedintelui Băsescu. „Vă sugerăm, din nou, ca soluţie benefică introducerea principiului proporţionalităţii etnice, în legislaţia electorală care necesită, oricum, modificări”, se adresează europarlamentarul şefului statului, informează Agerpres.

În calitate de preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Tokes consideră că pragul electoral pentru formaţiunile minorităţii maghiare crează „un deficit de democraţie” deoarece nu permite exprimarea mai multor opinii în cadrul acestei minorităţi.

„Pragul electoral în cazul minorităţilor care nu optează pentru asigurarea unui singur mandat prin discriminare pozitivă, ci aspiră pentru o reprezentare proporţională, asemenea majorităţii, devine o frână a democraţiei interne în cadrul acestor comunităţi”, scrie Tokes.

Ca soluţie a acestei probleme, el propune eliminarea pragului electoral pentru reprezentarea minorităţilor şi conferirea dreptului organizaţiilor politice ale acestora „de a concura pentru un număr de mandate de parlamentar, stabilit prin lege, proporţional cu datele demografice relevante ale ultimului recensământ general al populaţiei”.

Europarlamentarul Laszlo Tokes cere sprijinul preşedintelui Băsescu pentru iniţierea unei dezbateri publice pe marginea propunerii, precum şi în procesul de implementare a măsurii.