Tokes: Kelemen se ploconea la Năstase; ar fi păcat ca UDMR să ajungă pe rampa de gunoi a istoriei

Laszlo Tokes spune că liderul UDMR, Kelemen Hunor, trebuie să reconsidere afirmaţiile legate de PPMT, susţinând că "ar fi păcat ca UDMR să ajungă pe rampa de gunoi a istoriei" şi că preşedintele UDMR este cel care "se ploconea în faţa lui Adrian Năstase", şi nu liderul PPMT.

RomaniaTV.net
24 apr. 2013, 10:17
Tokes: Kelemen se ploconea la Năstase; ar fi păcat ca UDMR să ajungă pe rampa de gunoi a istoriei

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, europarlamentarul Laszlo Tokes îi răspunde liderului UDMR, Kelemen Hunor, care afirma că PPMT nu este o formaţiune incomodă pentru UDMR, şi, de fapt, nu există, iar declaraţiile lui Tokes sunt „nişte aberaţii”.

„Să vedem faptele: nu Partidul Popular Maghiar din Transilvania semna înainte de alegerile parlamentare un pact secret cu Uniunea Social-Liberală (USL), în timp ce ameninţa cu pericolul românesc. Nu preşedintele Toró T. Tibor sau persoana mea au ţinut discurs la Congresul social-democraţilor români (PSD) şi nu noi ploconeam în faţa fostului prim-ministru Adrian Năstase, condamnat pentru fapte de corupţie, ci însuşi domnul preşedinte Kelemen Hunor. În ceea ce priveşte existenţa Partidului Popular: această afirmaţie este o palmă dată celor 70.000 de alegători care au votat acest partid, iar în locul preşedintelui unui partid care abia a reuşit să treacă de pragul electoral cu ajutorul unor voturi româneşti din afara Carpaţilor, nu ne-am permite un discurs asemănător”, susţine Tokes.

El mai spune că liderul UDMR, Kelemen Hunor, „nu a învăţat din nerespectarea de către partea românească a pactului secret cu USL” şi se întreabă când va înţelege acesta că „ţelurile strategice ale maghiarilor din Transilvania – diferitele nivele de autonomie, învăţământul maghiar de sine stătător, dezvoltarea armonizată a regiunilor cu locuitori maghiari, statutul oficial al limbii maghiare – nu vor putea fi atinse niciodată în alianţă cu românii”.

„Când va realiza că mai mult de jumătate dintre alegători tocmai de aceea au întors spatele vieţii politice şi nu mai merg la vot pentru că s-au săturat de politicile bazate pe pacturi secrete pecetluite la Bucureşti, şi nu pe colaborarea maghiar-maghiară?. Faţă de Kelemen Hunor, şi Markó Béla era mai bun – cel puţin el nu sărea atăt de sus pe o gheaţă atât de subţire. Îl rog insistent pe Kelemen Hunor să-şi reconsidere afirmaţiile care trimit la propaganda Partidului Comunist Român. Ar fi păcat ca UDMR să ajungă pe rampa de gunoi a istoriei, din cauza conducerii ei arogante şi incompetente”, mai spune Laszlo Tokes.

El se declară dispus în continuare să aibă „discuţii de fond” cu conducerea UDMR despre soluţiile comune pentru problemele maghiarilor din Transilvania, spunând însă că nu mai este dispus să participe „la dezbateri neproductive şi bazate pe atacuri la persoană”.

Europarlamentarul Laszlo Tokes afirma, sâmbătă, că PPMT este „un partid incomod pentru UDMR”, Uniunea devenind „vocea maghiară a puterii române”, dar adăuga că reprezentanţii PPMT sunt „incomozi” şi pentru „puterea românească”, întrucât nu pot fi „cumpăraţi”.

Tokes acuza „nomenclatura UDMR” că „abuzează” de încrederea comunităţii maghiare şi spunea că Uniunea este folosită de „puterea Ponta” precum nişte „elevi cuminţi”, pentru a demonstra că în România s-a rezolvat problema minorităţilor.

Kelemen Hunor a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că UDMR s-a obişnuit cu afirmaţiile lui Tokes Laszlo care, de 20 de ani, nu face altceva decât să repete anumite chestiuni.

„Toate afirmaţiile sunt nişte aberaţii made Tokes, niciuna dintre ele nu poate fi susţinută cu argumente. Resping toate aceste afirmaţii mincinoase. PPMT nu este o formaţiune incomodă pentru noi, de fapt nu există, deocamdată nu a primit încrederea şi sunt convins că nici nu o va primi din partea electoratului nostru. Cei de la PPMT nu au nicio responsabilitate faţă de comunitatea maghiară. Cu doi primari nu cred că ei vor rezolva problemele comunităţii maghiare. La alegerile de anul trecut, 90 la sută dintre maghiari au votat cu noi, iar, din acest punct de vedere, avem responsabilitatea de a-i reprezenta în Parlament aşa cum credem noi că trebuie să o facem. Noi suntem obişnuiţi cu aceste afirmaţii, de 20 de ani Tokes nu face altceva decât repetă aceste chestiuni şi nu s-a schimbat nimic faţă de ultimii ani”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR are peste 200 de primari şi câteva mii de consilieri şi duce toată greutatea şi responsabilitatea faţă de comunitatea maghiară din România, atât în administraţiile locale, cât şi în Parlament şi în opoziţie, „cu o putere care are 70 la sută în Parlament”.

„Simţim şi ştim exact ce trebuie să facem şi cum trebuie să procedăm. În rest, Tokes se poziţionează în acest moment faţă de noi fiindcă nu are altă posibilitate. El nu are nimic de spus despre viitorul comunităţii maghiare, nu este un partener pentru nimeni, nici măcar pentru cei care au luat voturi, pentru că PPMT nu a reuşit să intre în Parlament. Noi, cu această forţă cu care am fost învestiţi, trebuie să apărăm drepturile obţinute şi trebuie să facem paşi pentru a lărgi sfera drepturilor comunităţilor naţionale, atât în ceea ce priveşte amendarea Constituţiei, cât şi când vorbim de proiectul de regionalizare”, a conchis liderul UDMR.