Tokes Laszlo nu se va prezenta, vineri, la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”

Europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat că nu se va prezenta, vineri, în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României", unde ar fi trebuit să se discute retragerea distincţiei care i-a fost acordată, fiind plecat în Slovenia şi cerând o amânare a întrunirii, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
17 oct. 2013, 19:56
Tokes Laszlo nu se va prezenta, vineri, la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”

Potrivit unui comunicat de presă, remis joi, de biroul de presă al europarlamentarului, Tokes a trimis Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” o cerere de amânare a discutării retragerii acestei distincţii, în condiţiile în care el va fi prezent în Slovenia, iar avocatul mureşean care îl reprezintă, Kincses Elod, nu se află în ţară până în 20 octombrie.

Aceeaşi sursă precizează că Tokes trebuie să fie prezent vineri, în aceeaşi zi în care este programată întrunirea Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”, la Lendava (Slovenia), la şedinţa Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, al cărui preşedinte este, ca reprezentant al CNMT.

„Având în vedere că discutarea retragerii din posesia mea a Ordinului «Steaua României», în urma solicitării făcute în acest sens de Corina Creţu, Gabriela Firea şi alţi reclamanţi, a fost din nou amânată (fiind reprogramată pentru data de 18 octombrie), pe această cale vă fac cunoscut în mod oficial faptul că, din cauza altor obligaţii pe care le am, nu voi putea fi prezent la şedinţa de vineri. În acelaşi timp, solicit să mi se ofere posibilitatea de a uza de dreptul meu la apărare, garantat prin Constituţie, prin intermediul avocatului împuternicit în acest sens, Kincses Elod. Vă rog cu respect să amânaţi luarea în discuţie a cazului meu, deoarece domnul avocat Kincses nu se află în ţară până în data de 20 octombrie”, se arată în cererea lui Tokes, care poartă menţiunea că este expediată, joi, din Bruxelles.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a amânat de două ori luarea unei decizii privind cererea de retragere a distincţiei acordate eurodeputatului Laszlo Tokes.

La întrunirea din 26 septembrie, decizia a fost amânată pentru 11 octombrie, întrucât Laszlo Tokes nu a fost prezent, iar la noua dată a fost din nou amânată, pentru 18 octombrie, deoarece nu au fost prezenţi toţi membrii consiliului.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, membru al consiliului, menţiona în 11 octombrie că forul se află în termenul de 60 de zile prevăzut de regulament pentru deliberarea unei propuneri de retragere a ordinului Steaua României.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.

Într-un comunicat transmis Mediafax la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept „grave” şi „neadevărate” acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogului constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.