Tolontan: Ministrul Achimaş a minţit şi a manipulat. A uitat să spună că sunt 50 de spitale cu probleme

Lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor efectuate a fost făcută publică de Ministerul Sănătăţii. Pe ea sunt 50 de spitale dintr-un total de 289 controlate, adică un spital din şase. Controalele continuă. Jurnalistul Tolontan îl acuză pe Achimaş că a minţit şi a manipulat populaţia privind rezultatele analizelor.

RomaniaTV.net
06 mai 2016, 15:26
Tolontan: Ministrul Achimaş a minţit şi a manipulat. A uitat să spună că sunt 50 de spitale cu probleme

„Am aflat că ministrul Achimaș Cadariu a mințit și a manipulat. El a început conferința de presă de miercuri, 4 mai, spunând: „Vreau să restaurăm încrederea în sistem”. Când i s-a cerut să ofere lista spitalelor unde s-au depistat probe neconforme, a spus: „Nu pot, pentru că parchetul face o anchetă și această listă este parte din dosar”. Vice.com, siteul care a îndemnat oamenii să ceară accesul la această informație de interes public, a întrebat Parchetul dacă a cerut în scris către MS să nu facă publică lista. Răspunsul este: „Vă comunicăm faptul că între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Sănătăţii nu există o corespondenţă scrisă în sensul celor menţionate în solicitarea dumneavoastră”. Pe datele pe care le avem acum, ministrul Achimaș a mințit”, scrie jurnalistul pe tolo.ro.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat miercuri că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi.

„Ministrul a spus, la conferință, că „sub 5% dintre probe sunt neconforme”. Tot timpul a lăsat impresia că e vorba despre o situație marginală și despre cifre nesemnificative. Azi, la presiunea publicului, a desecretizat lista. Pe ea sunt 50 de spitale din 289, o cifră mult mai relevantă decât cea a probelor. Că oamenii nu sunt internați în bețișoarele cu care s-au prelevat probele, ci în spitale!

Practic, ministrul Cadariu a livrat publicului o cifră liniștitoare, ascunzând-o conștient pe cea relevantă. Plus că, dacă privim lista, pe ea sunt zeci dintre marile spitale ale țării.

Nesocotind Bucureștiul, pe listă sunt 23 de spitale de urgență și municipale, adică cele mai importante unități sanitare din 22 de județe. Ministerul susține că în toate aceste spitale dezinfectanții Hexi Pharma au fost retrași”, a mai scris Tolontan.

Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară. Acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

Potrivit tolo.ro, cele 50 de spitale descoperite cu nereguli în privinţa dezinfectanţilor fac parte dintr-un total de 289 controlate, adică unul din şase are probleme. Ministerul anunţă că va continua controalele. 

Citeşte şi: Spitalele unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi, reacţii incredibile după publicarea listei

Alba

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Bacău

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacau

Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti

Braşov

Spitalul Clinic de Copii Brasov

Spitalul Fagarasi

Brăila

Centrul Integrat Medicala Paleativa

Caraş Severin

Spitalul de Urgenta Resita

Călăraşi

Spitalul Orasenesc Lehliu Gara

Spitalul Psihiatrie Săpunari

Spitalul Calarasi Pneumologie

Spitalul de Urgenta Calarasi

Spitalul Municipal Oltenița

Cluj

Institutul Inimii „Nicole Stancioiu” Cluj

Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca

Constanţa

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

Spitalul Municipal Mangalia

Spitalul Orasenesc Harsova

Sanatoriulul Balnear si de Recuperare Techirghiol

Dolj

Spitalul Municipal Filantropia Craiova

Spitalul Municipal Calafat

Galaţi

SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA” SF APOSTOL ANDREI” GALATI

SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII „SF. IOAN” GALATI

Gorj

Spitalul Orasenesc Bumbesti – Jiu

Harghita

Spitalul Municipal Gheorghien

Iaşi

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Voda Iasi

Spitalul clinic de psihiatrie „Socola” Iaşi

Mureş

Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures

Neamţ

Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt

Olt

Spitalul Judetea Slatina

Spitalul Municipal Caracal

Prahova

Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

Satu Mare

Spitalul Orasenesc Negresti Oas

Suceava

Spitalul Psihiatrie Campulung Moldovenesc

Spitalul Psihiatrie Cronici Siret

Spitalul Municipal Radauti

Spitalul Orasenesc Gura Humorului

Spitalul Municipal Falticeni

Timişoara

SC Materna Care SRL

Tulcea

Spitalul Județean Tulcea

Vâlcea

Spitalul Municipal Dragasani

Spitalul Orasenesc Horezu

Bucureşti

Institutul National de Endocrinologie Parhon

Spital de Urgenta Pantelimon

Spitalul Clinic de Urgenta
Bucuresti

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Spital Sf Stefan

Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan

Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino

Spitalul de Nefrologie Carol Davila

Spitalul Universitar de Urgenta

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică să verifice contractele încheiate de spitale cu Hexi Pharma

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Sâmbătă, jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că verificările cerute de ministrul Sănătăţii „sunt gândite de acelaşi om a cărui asociaţie a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanţi destinaţi spitalelor”.

În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că acţiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi Inspecţia Sanitară de Stat.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris că Hexi Pharma cumpăra materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă, printr-o firmă offshore înfiinţată de Dan Condrea în 2008. Condrea cumpăra substanţe la 11 euro kilogramul şi le revindea către Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.

Iniţiativa România a relatat că Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, a avut, în 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arşi, contrazicând astfel afirmaţiile patronului Hexi Pharma, care a negat existenţa unor asemenea contracte anul trecut.

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii”, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

Citeşte şi: Cioloş, despre criza dezinfectanţilor: „Căutăm soluţii. Acum, schimbările de oameni nu pot rezolva problemele sistemice”