Tone de carne de pui INFESTATĂ cu o BACTERIE suspectă, retrase din magazine

Două tone şi jumătate de carne de pui infestată a fost confiscată în Prahova. Carnea provenea de la Avicola Călăraşi.

06 nov. 2013, 10:12
Tone de carne de pui INFESTATĂ cu o BACTERIE suspectă, retrase din magazine

Analizele celor 2.400 de kilograme de carne confiscate în Prahova au arătat că aceasta este improprie consumului uman. Inspectorii DSVSA Prahova cred că puii ar putea fi infestaţi cu „o tulpină bacteriană”, cel mai probabil salmonella, şi au trimis probele pentru analiză la Bucureşti.

”Avicola” Călăraşi este implicată într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la câteva zeci de milioane de euro, procurorii DNA instituind sechestru asupra conturilor şi bunurilor companiei.

CITEŞTE ŞI Circa PATRU TONE de carne de la Avicola Călăraşi, retrasă de la comercializare

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Prahova au retras de la comercializare 2.334 de kilograme de carne de pasăre congelată, respectiv trei loturi de carne descoperite la un operator economic din judeţ şi care proveneau de la Avicola Călăraşi.

În urma analizelor de laborator făcute de reprezentanţii DSVSA s-a stabilit că toate cele trei loturi „corespund din punct de vedere fizico-chimic”, însă din punct de vedere microbiologic la două dintre cele trei loturi a fost descoperită o tulpină bacteriană.

„Până la această dată, din lotul de 2.334 de kilograme de carne de pasăre congelată care a fost retrasă de la comercializare şi care este reţinută oficial la operatorul respectiv au fost recoltate trei probe de pui din trei loturi diferite pentru examen de laborator fizico-chimic şi microbiologic. Până la această dată avem rezultatele fizico-chimice şi corespund toate cele trei probe analizate, iar din punct de vedere microbiologic un lot corespunde, iar la două loturi a fost izolată o tulpină bacteriană care fi trimisă astăzi la laboratorul naţional de referinţă pentru identificare şi confirmare”, a declarat, miercuri, şeful DSVSA Prahova.

Mihai Terecoasă a precizat că nu se poate spune cu exactitate dacă este vorba despre salmonella până când nu vor fi gata analizele care vor fi făcute în laboratorul naţional de referinţă.

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, spuneau reprezentanţii ANSVSA.

De asemenea, a fost pusă sub sechestru o cantitate de patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi şi retrasă dintr-un supermarket din Cluj-Napoca, în timp ce la Suceava au fost puse sub sechestru 3,6 tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, declara că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la „un lanţ de supermarket-uri”, destinatar fiind Selgros, conform informaţiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Mănăstireanu spunea că au fost începute verificări în toată ţara în lanţul de supermarket-uri şi că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călăraşi.

Vladimir Mănăstireanu a mai spus, referitor la Avicola Călăraşi, că atât abatorul, cât şi ferma societăţii sunt „în lichidare”.

Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi a calităţii necorespunzătoare.

Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susţine că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci „pusă în consum”, şi a adăugat că situaţia creată acum „provoacă pierderi care vor duce la faliment”.

Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.