Tone de carne şi alte produse expirate, unele din 2019, descoperite la Costineşti. Urmau să le fie pregătite turiştilor aflaţi la mare. ANPC a cerut ajutorul mascaţilor pentru control

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au descoperit tone de carne şi alte produse expirate de trei ani, în urma unui amplu control realizat la Costineşti şi care a vizat un singur operator economic, care are mai multe puncte de lucru în staţiune.

07 aug. 2022, 12:08
Tone de carne şi alte produse expirate, unele din 2019, descoperite la Costineşti. Urmau să le fie pregătite turiştilor aflaţi la mare. ANPC a cerut ajutorul mascaţilor pentru control

Tone de carne şi alte produse expirate, unele din 2019, descoperite de ANPC la Costineşti. Produsele urmau să le fie pregătite turiştilor aflaţi la mare în acest weekend. Informaţia este şi mai gravă în condiţiile în care peste 200.000 de oameni sunt weekend-ul acesta la malul Mării Negre, iar stațiunile Eforie Nord și Costinești sunt cele mai aglomerate.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat, duminică, pentru News.ro, că acţiunea de control a fost coordonată de către structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar la verificări au fost prezenţi, pe lângă comisarii ANPC, şi reprezentanţi ai ANAF şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

„A fost vizată activitatea unui singur operator economic cu multe puncte de lucru deschise în Costineşti. Informaţiile pe care le primisem şi noi şi colegii noştri legate de punerea pe piaţă a unor produse în afara termenului de durabilitate minimală s-au confirmat. Au fost găsite cantităţi importante de carne, cantităţi importante de mirodenii, cantităţi importante de murături, de multe materii prime în afara termenului de durabilitate minimală, asta însemnând câţiva ani, chiar dacă la mirodenii vorbim de trei, patru ani şi la produsele din carne putem vorbi de 2-3 ani de când ieşiseră în afara termenului de consum”, a afirmat Horia Constantinescu.

El a menţionat că în activitatea sa de cinci ani de comisar ANPC nu a mai întâlnit vreodată nereguli de un asemenea nivel.

Citeşte şi: Peşte stricat, fructe de mare stricate şi produse expirate, descoperite de ANPC în Piaţa Obor şi la comercianţii din Veranda Mall

Mărfurile expirate urmează să fie distruse de către societăţi specializate în acest sens.

“Mărfurile respective au fost lăsate încustodie, nu putem ridica câteva tone de carne expirate, ANPC nu are camere de frig, niciuna din structurile participante nu are spaţii de depozitare. Vom îndruma acolo societăţile de incinerare ce vor proceda la distrugerea întregii cantităţi”, a explicat Horia Constantinescu.

Aceste controale au început sâmbătă după amiază şi s-au finalizat duminică dimineaţă. Horia Constantinescu a menţionat că ANPC nu a aplicat deocamdată sancţiuni în urma acestui control deoarece acţiunea a fost a MAI, care urmează să stabilească dacă în acest caz se va întocmi dosar penal.

De asemenea, şi celelalte structuri de control îşi vor centraliza datele rezultate în urma acestei ample verificări.