Toni Greblă, fost judecător CCR: Guvernul poate adopta rectificarea bugetară. Iohannis a comis un abuz evident

Publicat: Miercuri, 05 Septembrie 2018 10:57 // Actualizat: Miercuri, 05 Septembrie 2018 10:57 // Sursa: romaniatv.net

Toni Greblă, fost judecător constituţional, declară că guvernul poate adopta rectificarea bugetară şi fără avizul CSAT. El afirmă că preşedintele Iohannis a comis un abuz suspendând şedinţa CSAT de marţi.

Foto: captura video

„O asemenea speţă nu este reglementată în legislaţia noastră, legiuitorul nu şi-a imaginat că între puterile şi autorităţile statului pot exista atâtea divergenţe. Se poate intepreta că suspendarea şedinţei CSAT, hotărâtă de preşedintele României, este un abuz de drept pentru că era obligatoriu să convoace imediat ceea ce Guvernul a solicitat CSAT, pentru a aviza proiectul de rectificare a bugetului. Maniera în care a procedat preşedintele este un evident abuz de drept. Prin urmare, în această situaţie, conform unui principiu de drept, „nimeni nu poate invoca propriul comportament neloial pentru a obţine drepturi”, cred că e îndreptăţit Guvernul să adopte rectificarea bugetară fără avizul CSAT. Ne aflăm în faţa nu a unui aviz negativ ce e reglementat în lege, ci practic în faţa unui refuz de a aviza o asemenea solicitare”, a declarat fostul judecător CCR Toni Greblă la România TV.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, afirmă la rândul său că rectificarea bugetară poate fi adoptată chiar şi fără avizul CSAT, însă numai printr-o decizie a Parlamentului. La rândul său, Toni Greblă, fost judecător CCR, a declarat că maniera în care preşedintele Klaus Iohannis a tratat cererea de avizare a rectificării bugetare îi dă dreptul Guvernului de a adopta proiectul fără avizul CSAT, adăugând că şedinţa Consiliului a fost suspendată în mod abuziv.

"Este o practică, o decizie Curţii Constituţionale, care spune că avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu să se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea să treacă şi să adopte rectificarea trecând peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativă ar putea să facă acest lucru pentru că este forul legislativ suprem. Nimeni nu îl poate opri să facă asta", a decarat Augustin Zegrean pentru Mediafax.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Augustin Zegrean Klaus Iohannis rectificare bugetară sedinta CSAT Toni Grebla
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 sep 12:55
Răspunde | Votează email 1 email
caiafluc
Bravo pt. ce ai scris!!!
De la sasu-l asta cu apucaturi dictatoiale n-ai ce sa astepti!!
05 sep 12:18
Răspunde | Votează email 1 email
costica alexa
Carol I avea deviza ;Totul pt. tara !Nimic pt mine; si primul cuvant in limba romana a fost JUR de a fi credincios legilor tarii etc. desi german origine avea ;SI s-a Tinut de Cuvant; ,acest politruc tine mana la inima la intonarea IMNULUI Romaniei dar cred ca-n gand intoneaza alt imn, Carol I la moarte a lasat 3800km de cale ferata, pufoaica rosie dupa ce nu mai va fi pres. ne lasa romanii lui sandy/comp si romanii ce-au muncit n-au dat meditatii si km weekendurilor in 2 luntri ca n-are d-na antrenor .
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H