Toni Neacşu, fost membru CSM, condamnat la un an închisoare

Fostul judecător și membru al CSM, Adrian Toni Neacșu, a fost condamnat definitiv luni de instanţa supremă la un an închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, participație improprie la infracțiunea de uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

23 mart. 2015, 15:49
Toni Neacşu, fost membru CSM, condamnat la un an închisoare

De asemenea, Toni Neacșu a fost obligat să plătească 13.136 lei către Consiliul Superior al Magistraturii.

În același dosar, Angel-Gabriel Roșca, șoferul lui Toni Neacșu, a primit tot un an închisoare cu suspendare, cei doi având de achitat și câte 6.000 lei cheltuieli judiciare către statul român, scrie Agerpres.

Citeşte şi: CSM analizează modul în care inculpaţii sunt scoşi în cătuşe din sediile parchetelor

Toni Neacșu a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2013, el fiind acuzat că, în perioada iulie — decembrie 2012, în calitate de membru CSM, a încasat nejustificat de la CSM suma de aproximativ 67.000 lei, reprezentând venituri din salarii și asociate (din care diurnă de detașare în sumă de peste 13.000 lei), aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu.

DNA susține că magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială și asociate pe baza a 10 documente justificative falsificate de inculpat — foi colective de prezență și cereri pentru plata cheltuielilor de diurnă de detașare.

„În aceeași perioadă, inculpatul Roșca a încasat în mod nejustificat suma de peste 7.600 lei, reprezentând drepturi de natură salarială și asociate (venitul brut și contribuțiile sociale datorate de angajator) pentru cele 55 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu.

În vederea obținerii acestor bani, inculpatul Roșca a falsificat mai multe documente justificative, respectiv 55 de file din condica de prezență și 71 foi de parcurs ale autovehiculului din dotare.

Citeşte şi: DISPUTE în CSM pe tema atacurilor lui TRAIAN BĂSESCU la adresa lui Tiberiu Niţu. Ce a decis plenul

De asemenea, ca urmare a depunerii, la compartimentele de specialitate, a foilor de parcurs false, Angel-Gabriel Roșca a creat în dauna CSM un prejudiciu în sumă de aproape 6.000 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului folosit în interesul său și al inculpatului Neacșu”, preciza DNA.