CSM analizează modul în care inculpaţii sunt scoşi în cătuşe din sediile parchetelor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizeaza modul in care persoanele inculpate in diverse dosare sunt scoase cu catuse din sediile parchetelor si urcate in dubele politistilor pentru a fi duse in arest, mai multi politicieni si magistrati sustinand ca in alte state nu exista "astfel de spectacole".

23 mart. 2015, 09:08
CSM analizează modul în care inculpaţii sunt scoşi în cătuşe din sediile parchetelor

CSM va face o analiza privind practicile din alte state, pentru a vedea daca este nevoie de o schimbare legislativa in acest sens.

Analiza nu vizeaza corectitudinea transportarii anchetatilor (nu a condamntilor) cu catuse la maini, de la parchete la arest sau la instanta, ci aparitia in presa a acestor imagini care aduc atingere demnitatii persoanelor respective, scrie revista22.ro

Aceasta problema vizeaza doua aspecte: in opinia celor care acuza aceste practici, procurorii ar trebui sa se asigure ca presa nu poate lua imagini de acest gen si, pe de alt[ parte, ar trebui sa i se interzica presei difuzarea unor astfel de imagini, daca totusi a reusit sa le obtina.

„Spectacolul nu il fac procurorii. (…) Trebuie sa facem un examen de legislatie comparata, in asa fel incat sa gasim cele mai bune parghii ca sa mai estompam fenomenul. Daca este nevoie de un articol legislativ, o sa propunem ministrului Justitiei sa faca un demers in acest sens„, sustine presedintele CSM, judecatorul Marius Badea Tudose, citat de Mediafax.

Potrivit Codului de reglementare a continutului audiovizual, „este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere sau arest, fara acordul acestora”.

„Imaginile si/sau inregistrarile cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil”, arata actul normativ.

Mai multi politicieni, inclusiv presedintele Klaus Iohannis, au reclamat in ultima perioada „telejustitia” din Romania.
„Eu cred ca anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. (…) Adica, sa avem mai putin zornait de catuse si sa aflam prin comunicate seci ce s-a intamplat. (…) Eu cred ca aici este nevoie de schimbare si in legislatie si in procedura si este nevoie de un act de vointa si din partea celor care se ocupa de aceste probleme. Nu vreau sa arunc vina asupra unuia sau altuia, nu am niciun indiciu ca undeva ar exista o scurgere ilegala de informatie. Asta nu se intampla, dar este nevoie de o imbunatatire inclusiv a respectului de sine la toti cei care vin in contact cu aceste cauze si unii cu siguranta atunci ajung la concluzia ca nu trebuie sa dea o copie a dosarului jurnalistilor dupa cinci minute dupa ce a primit dosarul spre consultare”, afirma Iohannis.

In SUA, aceasta practica este acceptata (chiar daca mult limitata, in ultimii ani), atunci cand se emite mandat de arestare, si se numeste „perp walk”. Jurnalistii sunt anuntati inainte, cand este vorba de cazuri de interes public, asa cum s-a intamplat si in cazul fostului sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru a putea lua aceste imagini.