Tony Blair: Raţiunea Europei de azi trebuie să se schimbe

Fostul premier britanic Tony Blair, prezent luni la Bucureşti pentru a ţine un discurs în cadrul unei conferinţe despre viitorul Europei, a declarat că "raţiunea Europei de azi trebuie să se schimbe" pentru că, în momentul de faţă, "ea ţine mai mult de putere decât de pace".

RomaniaTV.net
26 mart. 2012, 16:38

„E o mare plăcere să vin aici din nou, după atâţia ani şi să vobesc despre Europa. Este un subiect care mă pasionează şi care mă interesează profund. Deşi criza economică umbreşte alte lucruri, cred că Europa a fost şi este o forţă. Uităm prea uşor cum oricare ar fi fost provocările, am avut multe decenii de pace şi stabilitate. Criza cu care se confruntă Europa în prezent ne obligă să avem în vedere care este baza raţiunea de azi a Europei”, a declarat Tony Blair, la începutul discursului său.

Tony Blair e de părere că, deşi raţiunea din trecut a Europei era menţinerea păcii, aceasta trebuie să se schimbe, pentru că în ziua de azi ea ţine mai mult de putere, de ţări care reuşesc să se unească pentru a se bucura de o putere şi o influenţă, imposibil de obţinut pe cont propriu.

„Dacă am dreptate trebuie să spun că raţiunea Europei de azi ţine mai mult de putere decât de pace, pacea fiind legată de acest stat naţional. Se cere azi să ne concentrăm pe lucrurile care fac Europa mai puternică. Lucruri care se traduc în progrese clare, în puterea noastră, în standarde de viaţă. Puterea pieţei unice, cu standard clar şi corect. Să avem un obiectiv clar de politică economică şi securitate”, a explicat Tony Blair.

„Miza în Europa e cum să ne unim cât mai eficace cu scopul de a rămâne puternici şi a avea o influenţă în lume”, a declarat fostul premier britanic.

Tony Blair a mai subliniat şi faptul că Europa se confruntă cu mai multe provocări ce trebuie soluţionate.

„Avem două provocări, în Europa, pentru a atinge această poziţie. Primul e legat de moneda unică. Pentru a depăşi această situaţie ne trebuie măsuri pe termen scurt şi termen lung (…) A doua provocare e pe o agendă mai amplă şi decurge din ideea că Europa de azi trebuie să se refere la modul în care exercităm puterea. Trebuie să fie condusă de ideea că în zone cheie în care Europa se uneşte poate face ca naţiunile separate să devină parte a unei Europe mai mari”, a mai spus acesta.