Top 10 cele mai căutate meserii din România! Care sunt tarifele solicitate de profesioniști

În 2023, numărul românilor care au apelat la meseriași a crescut foarte mult, iar unii dintre cei mai solicitați au fost profesioniștii din domeniul construcțiilor. În ciuda creșterilor considerabile a prețurilor manoperei, dar și a materialelor, cererile pentru mașterii din acest domeniu aproape că s-au dublat.

03 ian. 2024, 11:36
Top 10 cele mai căutate meserii din România! Care sunt tarifele solicitate de profesioniști
Top 10 cele mai căutate meserii din România!

Top 10 cele mai căutate meserii din România! Recent, un site de specialitate a realizat un top 10 a celor mai căutați meseriași din România și a prețurilor pe care aceștia le practică.

Citește și Cât câștigă un frizer canin în România. Este una dintre cele mai căutate meserii

Top 10 cele mai căutate meserii din România!

Experții platformei Necesit.ro au analizat la cererea publicației Adevărul peste 200.000 de solicitări trimise de români în intervalul ianuarie 2022 – decembrie 2023 pentru mai mult de 60 de servicii care includ arhitecți, meseriași de construcții, zugravi, instalatori, electricieni, furnizori de panouri solare, contabili, companii de securitate, designeri web și firme de curățenie.

„Când comparăm datele noastre din 2023 cu cele de anul trecut, apar câteva tendințe interesante. Am observat o creștere de aproximativ 15 procente în numărul total de solicitări, cea mai semnificativă fiind în construcții. Chiar dacă am întâlnit o creștere considerabilă a prețurilor materialelor și manoperei, cererile pentru construcția de case aproape s-au dublat în acest an”, a declarat Loredana Popescu, directorul de vânzări al Necesit.ro.

Top 10 cele mai solicitate meserii din România în 2023:

Sursa foto: Adevărul.ro

În urma acestei analize experții au ajuns la concluzia că serviciile care au înregistrat în ultimul an cele mai mari cereri sunt:

  • Uși de garaj: 258%
  • Mobilă la comandă: 180%
  • Aer condiționat: 123%
  • Construcție casă: 97%
  • SEO: 95%
  • Porți: 83%
  • Garduri: 78%
  • Reparații acoperișuri: 47%
  • Pompe de căldură: 40%
  • Zugravi: 28%

„În ceea ce privește alte servicii, cererile pentru crearea de site-uri web a scăzut cu aproximativ 10%, iar pentru magazine online cu mai mult de 25%. Totuși, cererile pentru SEO au crescut cu mai mult de 95%, ceea ce arată că frenezia ecommerce de după pandemie s-a încheiat, acum toată lumea are nevoie de optimizare SEO și promovare online”, a mai spus Loredana Popescu.

Cât despre tarifele pe care majoritatea meseriașilor și profesioniștilor le practică, ei bine, acestea au crescut în ultimii doi ani.

Potrivit experților Necesit.ro, în 2023 reparațiile acoperișurilor și instalarea pompelor de căldură au înregistrat cele mai mari creșteri de preț, respectiv 33% și 20%. Lucrurile au stat puțin diferit în sectorul panourilor solare, unde prețurile au fost mai stabile, cu o scădere ușoară recentă, indicând o posibilă suprasaturație a pieței europene. Însă, în 2024 se așteaptă ca prețurile la panourile solare să crească.

Citește și Care sunt cele mai bănoase meserii din România. Angajații se plâng, în continuare, de venituri: „Salariul foarte prost, la fel și programul”