Top 10 cele mai trăznite mascote din istoria Jocurilor Olimpice GALERIE FOTO

În ultimul timp, aproape că nu există ediţie a Jocurilor Olimpice la care alegerea mascotei oficiale să nu fie supusă criticilor. Concepţia futuristă a artiştilor sau simbolistica exagerată nu a fost nici pe placul publicului, nici al presei. Şi totuşi, indiferent cât de apreciate sau hulite sunt, aceste mascote rămân în istorie, ca parte fundamentală a Jocurilor Olimpice. Listverse.com a realizat un top al celor mai trăznite mascote din istoria JO.

RomaniaTV.net
24 iul. 2012, 14:47

10. Omul de zăpadă (Schneeman)

Austriecii au dorit ca ediţia de iarnă din 1976, de la Innsbruck, să se desfăşoare sub deviza Jocurile Simplităţii. I-au pus mascotei pe cap o autentică pălărie tiroleză, însă forma omului de zăpadă a fost intens criticată, el aducând mai mult cu mascotele M&M. De asemenea, mănuşile şi tălpile uriaşe n-au fost pe placul criticilor.

9. Hidy şi Howdy

Aceştiurşi polari îmbrăcaţi în cowboy s-au vrut a fi simbolul ospitalităţii din Canada de Vest la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Calgary, din 1988. Aceste costume i-au făcut însă să arate mai degrabă înfiorători, fapt ce a atras o serie de proteste cu privire la alegerea lor.

8. Magique

Mascota JO de iarnă din 1992, de la Albertville, a vrut să simbolizeze prea multe şi a reuşit să impresioneze foarte puţin. Ideea de vis şi imaginaţie s-a pierdut în atelierul de creaţie al artistului, pe piaţă a ieşit un hibrid criticat de toată lumea.

7. Hakon şi Kristin

Cei doi copii inocenţi, îmbrăcaţi în haine de vikingi, au fost mascotele JO de Iarnă de la Lillehammer, din 1994. Alegerea lor a fost însă intens criticată, din cauza faptului că această inocenţă şi puritate nu are nimic de-a face cu spiritul de luptători legendari al vikingilor.

6. Izzy

Conceptul mascotei JO de la Atlanta, din 1996, a fost lansat patru ani mai devreme, iar în timp forma a suferit mai multe modificări. Este o mascotă făcută pe computer şi i se reproşează faptul că nu reflectă nimic din spiritul Americii.

5. Athena şi Phevos

Doi copii au fost aleşi ca mascote şi pentru JO de la Atena, din 2004. Ei au fost modelaţi după păpuşile antice greceşti, ca modalitate de a îmbina modernitatea cu antichitatea, dar rezultatul este monstruos, cu gâturi prea lungi şi tălpi uriaşe.

4. Neve şi Gliz

Neve înseamnă „zăpadă” în limba italiană, iar Gliz vine de la „gheaţă”, iar aceste două mascote au fost alese să promoveze JO de Iarnă de la Torino, din 2006. Alegerea italienilor nu a fost deloc pe placul publicului, care i-a considerat pe cei doi destul de rudimentari.

3. Fuwa

Nu a fost o mascotă, nici măcar două, ca la alte Olimpiade, ci nu mai puţin de cinci: Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying şi Nini. Sunt astfel aranjate încât mesajul este „Beijing te salută!”. Simbolizează un peşte, un urs panda, o flacără olimpică, o antilopă tibetană şi o rândunică şi sunt aranjate în Feng Shui.

2. Miga, Quatchi, Sumi şi Mukmuk

Sunt mascotele JO de la Vancouver, de acum doi ani. Miga este un urs de mare, care face snowboarding în regiunea Vancouver, lui Quatchi îi place să călătorească şi visează să devină portar de hochei, Sumi reprezintă „spiritul animalelor”, iar Mukmuk este o marmotă prietenoasă.

1. Wenlock şi Mandeville

Au fost şi sunt cele mai criticate mascote din istorie. Încă de când organizatorii JO 2012 le-au arătat publicului semnalele au fost negative.