Cum vom privi această perioadă peste câțiva ani depinde într-o mare măsură de noi înșine și de ce am făcut în acest timp în care am fost forțați să socializăm mai puțin cu persoanele din exterior și să petrecem mai mult timp cu familia sau cu noi înșine. Pentru a ne mări cât mai mult șansele de a ne îmbunătăți calitatea vieții după ce această criză pandemică trece, vă prezentăm mai jos o strategie simplă, în trei pași, pe care aproape oricine o poate aplica în propria viață cu un mic efort.
1. Stabilește noi obiceiuri în viața ta
„Lanțurile obiceiurilor sunt prea slabe pentru a le simți înainte de a deveni prea puternice pentru a le rupe”, spunea Samuel Johnson. O țigară nevinovată la o petrecere se transformă destul de rapid într-un pachet pe zi. O zi în care nu facem mișcare devine fiecare zi în fața televizorului. Iar o prăjitură într-o seară rareori este urmată de o săptămână sau o lună fără dulciuri.
Nimeni nu spune că trebuie să renunțăm la plăcerile noastre dacă nu ne dorim asta. Însă, dacă de mult și tu visai la o viață mai sănătoasă sau dacă îți doreai să stabilești în viața ta unul sau mai multe obiceiuri benefice, acum este printre cele mai bune momente! Așa că dacă tot trebuie să stăm acasă, de ce nu am încerca să ducem un stil de viață mai sănătos?
Adevărul este că stabilirea unui nou obicei nu e ceva simplu. Perioada medie minimă acceptată de specialiști este de câteva săptămâni, însă tot mai multe studii arată că pentru stabilirea unui obicei nou în viața noastră sunt necesare luni întregi sau poate chiar ani. Un plan simplu este compus din următorii pași și vom lua ca exemplu renunțarea la fumat.
Primul pas este documentarea pe internet despre cele mai eficiente metode de a renunța, cu prioritate pentru acele metode care nu necesită investiții financiare. Pasul următor este implementarea acestor metode și testarea lor. Pasul trei este să estimăm zilnic ce a mers bine în implementarea metodelor și ce nu funcționează, pentru a putea să alegem alte metode. Pasul final este să perseverăm până reușim. Iar dacă nu reușim din prima – nu este o problemă. În medie, este nevoie să te lași de până la 30 de ori de fumat înainte să reușești. Sună greu? Nu este. Aceasta este media! Așa că dacă nu ai reușit din prima, poate că este cazul să mai încerci de 29 de ori. Dacă reușești, înseamnă că ești în grafic. Însă trebuie să începi de undeva.
2. Învață ceva nou
Pasul doi este pentru cei care sunt fericiți cu actualele obiceiuri, dar ar dori să încerce ceva nou. Îți place să gătești, dar niciodată nu găseai timpul necesar? Adevărul e că între mers la birou, întâlnit cu prietenii și rudele și îndatoririle familiale, gătitul este o pasiune grea. Așa că de ce nu ai încerca acum?
În final, ce ai putea să faci seara care să aducă o mai mare bucurie în familie? Mai ales că există atât de multe rețete online. Nu doar că vei face o mare bucurie familiei tale, dar vei economisi bani în același timp!
Un alt lucru foarte util pe care îl poți face este să înveți o limbă nouă. Pare foarte greu? Studiile arată că pentru a învăța o limbă nouă care este înrudită cu româna la un nivel suficient cât să poți să te angajezi într-o companie sau țară care folosește acea limbă ai nevoie în medie de 480 de ore de studiu. Asta înseamnă aproximativ 8 luni câte 2 ore pe zi. Așa că de ce nu ai începe de acum? Nu e ca și când ai avea ceva mai bun de făcut. Evident, trebuie să-ți placă să înveți limbi noi. Azi este mai simplu decât oricând. Un mod excelent de a începe este prin aplicația gratuită Duolingo – înveți în timp ce te joci!
Indiferent ce ai visat până acum să faci pentru a te autoperfecționa, dar nu ai găsit niciodată timp, acum este momentul! Gândește-te la ce ți-ar fi plăcut să faci dacă aveai timp și fă-o acum, că ai timp! Nu vei regreta!
3. Pregătește-te pentru noua normalitate
Această perioadă de criză nu va dura veșnic. La un moment dat, lucrurile vor reveni la normal. Poate că noul normal va fi diferit de ce știam până acum, dar cu siguranță nu va însemna să stai acasă așteptând să se schimbe ceva.
Așa că al treilea lucru pe care îl putem face este să ne pregătim pentru acest nou normal. Să ne punem la punct CV-ul este printre cele mai simple lucruri pe care le putem face. Să ne sunăm prietenii și rudele cu care nu am avut timp să ținem legătura este o altă modalitate inteligentă de a ne îmbunătăți viața. Poate că nu ne place ceva la casa noastră, așa că de ce nu am rearanja-o? Dacă nu avem răbdare până la sosirea următorului salariu, putem să facem un împrumut online – este mai simplu decât oricând.
Cu ajutorul comparatorului internațional de credite Finbino, putem să alegem cel mai bun credit pentru nevoile noastre, așa că nu mai avem nicio scuză pentru a amâna acea zugrăvire sau reamenajare a casei, mai ales dacă ne pricepem la meșterit.
Indiferent cum vom alege să petrecem această perioadă, important este să nu uităm că la un moment dat vom reveni la normal. Iar atunci când ne vom reîntoarce la noua normalitate, ne vom mulțumi nouă înșine că am fost suficient de prevăzători încât să ne pregătim din timp. Succes!