Topirea gheţii din Antarctica de Vest atinge un record nemaiîntâlnit

Publicat: Miercuri, 26 Decembrie 2012 17:55 // Actualizat: Miercuri, 26 Decembrie 2012 17:55 // Sursa: RTV.net

Antarctica de Vest se încălzeşte de aproape două ori mai repede decât se credea iniţial, lucru care va duce la o creştere îngrijorătoare a nivelului mării.

Foto: omg-facts.com

Din 1950 până în prezent, temperatura anuală a crescut cu 2,4 grade Celsius în Antarctica de Vest. Specialiştii susţin că este vorba despre zona cu cea mai rapidă rată de încălzire de pe planetă şi se tem de urmările acestui fenomen.

Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât Antarctica de Vest deţine destulă gheaţă pentru a creşte nivelul mărilor cu peste 3 metri, în cazul în care se va topi în totalitate, scrie descopera.ro

Experţii au declarat că oraşe precum Londra sau Buenos Aires sunt foarte vulnerabile la creşterea nivelului mării. De asemenea, ei au explicat că în secolul trecut, nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri, dar că în acest secol el va continua să crească între 18 şi 59 de centimetri. Valorile ar putea fi chiar mai mari dacă topirea gheţii se va accentua.

În prezent, topirile din Antarctica de Vest contribuie cu aproximativ 0,3mm pe an la creşterea nivelului mărilor.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Antarctica de Vest încălzire globală nivelul apelor topirea gheţarilor
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 mai 08:34
...variate. Odata cu formarea calotei glaciare insa, au ramas doar acele microorganisme care puteau supravietui in conditii de frig sau ciclului de topire-inghet sezonal. In perioadele de dezghet planctoul din Oceanul Inghetat de Sud se hranea prin asimilarea nutrientilor eliberati din topirea ghetii....
1
EUR
4.8378
RON
04 Jul
noapte 22 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H