Topul celor 100 de miliardari europeni. Clasamentul arată că bogaţii au devenit şi mai bogaţi în 2017

Averile miliardarilor europeni ca Zara (Spania), LVMH sau Ikea domină clasamentul primilor o sută de miliardari ai Europei, potrivit Top 100 de miliardari europeni, ediţia 2017, publicat în această săptămână în revista economică elveţiană "Bilan".

04 iul. 2017, 17:16
Topul celor 100 de miliardari europeni. Clasamentul arată că bogaţii au devenit şi mai bogaţi în 2017

De departe, anul 2017 a fost un „un an fast” pentru miliardarii europeni, în care averilor lor au crescut cu 19% comparativ cu clasamentul din anul trecut, când s-a înregistrat un recul de 5,5%.

În fruntea clasamentului care se află la cea de-a 5-a ediţie, pe primul loc se află spaniolul Amancio Ortega Gaona – un autodidact de 81 de ani, a cărui avere este estimată la 73 de miliarde de euro, în creştere cu 11,5 miliarde într-un singur an. Grupul său controlează nu mai puţin de 7.200 de magazine în întreaga lume.

Pentru a figura în acest clasament, o persoană trebuie să deţină un patrimoniu de cel puţin 7,1 miliarde de franci elveţieni.

Citeşte şi Numărul milionarilor în dolari din România a crescut. Circa 180 de români au averi de peste 30 milioane dolari

Marea surpriză a clasamentului din acest an este francezul Bernard Arnault, de 68 de ani, care se află pe al doilea loc în clasament, cu un loc mai mult faţă de anul trecut, când s-a clasat al 5-lea. Averea patronului grupului de lux LVMH a progresat cu 70% într-un an, ajungând la 51 de miliarde de franci elveţieni, după ce acţiunile grupului a au crescut mult prin principalele firme LVMH şi Hermes.

Pe locul al treilea se află familia Kampard, care deţine Ikea, cu o avere de 43,3 miliarde de franci elveţieni. Ingvar Kamprad, directorul grupului în vârstă de 91 de ani a trăit mult timp în Elveţia, iar în urmă cu câţiva ani a revenit în Suedia. Grupul este condus de către cei trei fii ai lui care au toţi paşapoarte elveţiene.

Citeşte şi Cei mai mulţi dintre miliardarii lumii trăiesc în SUA, China şi Rusia

Şi fiica celebrului fondator al grupului L’Oreal, Liliane Bettencourt, în vârstă de 94 de ani se află în clasamentul miliardarilor europeni, ocupând locul 4, cu o avere de 40 de miliarde de franci eolveţieni, în creştere cu 12% faţă de anul trecut.

Germania numără, de departe, cei mai mulţi miliardari în acest clasament – nu mai puţin de 27, fiind urmată de Rusia, cu 16 super-miliardari, de Franţa, cu 16, de Italia, cu 10 şi de Elveţia, cu 7.

Familia Hermes ocupă poziţia 7 în clasament, cu 33,8 miliarde de franci elveţieni, fiind urmată de familia Mulliez, deţinătoare lanţului de supermarketuri Auchan, situându-se astfel pe locul 8 în clasament, cu o avere de 33 de miliarde de franci elveţieni. Urmează familia Dassault, pe locul al 14-lea, cu o avere de 23 de miliarde de franci elveţieni şi familia Pinault, pe locul 18, cu 20,9 miliarde.

În clasamentul actual există şi un „nou venit”, James Dyson, supranumit şi „regele aspiratorului, pe poziţia 82, cu o avere estimată la 8 miliarde, după familia franceză Besnier, posesoarea Lactalis, cu o avere de 8,2 miliarde de franci elveţieni.

Clasamentul miliardarilor din 2017 mai relevă că un sfert dintre aceştia trăiesc în Elveţia.